Dcase undersöker hur Hoka hanterar fejksajter med sitt eget varumärke och vad de gör för att få sajterna att upphöra.

-Lustigt att du frågar om den sajten, för vi har precis anmält den till Hokas jurister. Det har gått upp och ner men just den har varit på tapeten den här veckan, säger Erik Desmeules.

Bild: Nina Svenman

Vi kontaktar Hokas Sverigechef Erik Desmeules för att höra vad han tycker om det som sker på fejksajten hokassverige.com.se. Erik berättar att de är väl medvetna om vad som pågår. Alla sidor som innehåller namnet Hoka är fejk då bolaget inte tillåter någon att sälja skor under namnet Hoka förutom de själva. Företaget köper upp alla rättigheter som finns i namnet och låter absolut ingen använda namnet. Heter sidan något med Hoka så är det en fejksajt.

När fejksatjer upptäcks görs en anmälan från Sverige till Hokas jurister i Europa och de har sina kontor i Amsterdam och London. Därefter är det Hokas juridiska avdelning som tar ärendet vidare då det bara är varumärkesägare. Deckers själva som kan göra formell anmälan. Eftersom bolagets ägare är baserat i Kalifornien vet inte Erik Desmeules vilken av orterna som sedan driver ärendet vidare. Under pandemin skickades tio till tolv sidor in till den juridiska enheten från Sverige då E-handeln tog fart.

Erik Desmeules, Hokas Sverigechef. Bild: Privat

-Det tog en stund, men de försvann, men så kommer det nya, så jag är ganska säker på att Hoka Sverige börjar ta slut på namn för de är blockerade. De blockeras en efter en, för det första var ju hoka one onesverige.se. Det fanns även Hokasverige, men det här var ju stoppad, så nu heter det HokasSverige, säger Erik Desmeules.

Erik förklarar att de tror att förövarna kapar Facebookkonton och gör om dem till sina konton där de sedan länkar till hokassverige. Eftersom de sidor som startats upp liknar varandra i sitt utseende tror han att det är samma gäng som startar upp på nytt hela tiden. 

-Det svåra är väl vad jag förstår att komma åt dem, vem är det här egentligen, säger Erik Desmeules.

Han säger att priset är ett sätt att se om sidan är fejk, då det är alldeles för lågt för att det ska bli någon form av vinst för återförsäljaren. En Hokasko brukar kosta runt 2000 -2200 kr.  Språket ser i regel också konstigt ut med stora bokstäver mitt i en mening under fliken villkor. Han berättar att de uppmanar alla som blivit utsatta för fejkkonton att göra en polisanmälan. De jobbar också på att skicka ut en varning på nytt angående dessa fejksidor precis som det gjordes under pandemin.

Dagen efter vårt samtal berättar Erik att han varit i kontakt med varumärkesskyddschefen som i sin tur vill få kontakt med oss och ta del av vårt material gällande fejksajten hokassverige.com.se Varumärkesskyddschefen påtalar i sitt mejl att det här är ett stort problem. De jobbar aktivt med cirka 12 000 falska webbsidor varje år och vårt material är av stor vikt för detta arbete. 

Missa inte att läsa den sista femte delen i vår serie om #hookedpåhoka där ni får läsa om myndigheternas ansvar.

Nina Svenman

Ania Näslund

Hilal Said Nizami

Annica Albertsdotter