Drömmen om att bli rik är vanlig och kan kosta mer än vad den ger. 

IM Academy säljer sina produkter med argument om rikedom och att ”slippa jobba nio till fem” samtidigt som verksamheten tycks tjäna pengar på att medlemmarna hela tiden rekryterar nya personer – som ett pyramidspel fungerar.

Vi deltog i ett säljmöte för att ta reda hur IM Academy säljer in sina produkter med hjälp av Team100.

Vi fick en Zoom-länk för att kunna ta del av mötet, när vi anslöt var det flera andra personer som drömde sig bort från vardagen.

För att lära oss mer om IM Academy var vi tvungna att komma närmare verksamheten. För att göra det gick vi via en bekant som höll på med trading. Han introducerade oss till en person som vi valt att kalla för rekryteraren. För att rekrytera medlemmar till IM Academy använder de sig av en gruppen Team100.

Mötet vi bjöds in till är något de använder sig av för att dra fler rekryter, det var rekryteraren som hjälpte oss in i verksamheten.

Rekryteraren pratar mycket om rikedom och hur vi ska bli befriade från nio till fem-jobben, trots det låter det som att rekryteraren arbetar väldigt hårt. Förutom att han är en ung pappa och värvar personer på dagen, så är han också väktare på natten. På dagen håller han på med trading och han verkar göra allt för att rekrytera folk till samma utbildning som han själv går. 

Innan vi anslöt till rekryteringsmötet hade vi planerat vissa detaljer som var nödvändiga för att komma allt närmare verksamheten. Vi bestämde oss för att sitta i Mittuniversitets lokaler, dels för att bakgrunden var bra men även för att kunna spela in hela rekryteringsmötet.

När vi anslöt till mötet vid nio på torsdagskvällen var vi nervösa, nervösa över vad som skulle hända om de skulle få reda på vilka vi var. Det var 90 andra personer med i samma möte som oss. Dagen innan hade de haft ett likadant, med ungefär lika många deltagare. Även enligt Dcase vittnen pågår regelbundna möten.

Det var över 90 personer med i rekryteringsmötet den kvällen. Här berättar föreläsaren att det finns fyra sätt att tjäna pengar på.

Mötet hölls av en medlem som vi valt att kalla föreläsaren.

Under uppsamlingen börjar föreläsaren med att säga:

– I min familj har det alltid varit så att man ska plugga, för att sedan jobba på ett nio till fem jobb och när man fyllt 65 så är man fri. Så vill inte jag leva mitt liv.

När föreläsaren pratar kommer han ofta tillbaka till hur ogärna han vill ha ett nio till fem jobb. Men det är inget citat som man kopplar till just honom. De flesta vi stöter på under arbetets gång har något negativt att säga om ”vanliga jobb”.

Går det verkligen att bli trader då? Rekryteraren är exempelvis inte det än och de vi intervjuat har inte heller tjänat pengar på utbildningen. Men föreläsaren har inte fel. Det går att tjäna pengar på Team100, bara inte på IM Academy.

Tjäna pengar på aktier? Glöm bara inte att rekrytera

Om du vill slippa betala för utbildningen finns det en enkel utväg för det. Börja rekrytera.

Alla vi intervjuat inklusive rekryteraren, nämner rekrytering som något väsentligt för Team100. Rekrytera två och du slipper avgiften för utbildning, rekrytera lite fler och du börjar tjäna någon tusenlapp i månaden. Rekrytera många och du leder Team100. 

Under hela arbetet med att komma närmare verksamheten, från det att vi kontaktade rekryteraren på Instagram, har han varit väldigt social och försökt rekrytera oss. Vid enstaka tillfällen lät han till och med sin familj vänta på honom och vid ett tillfälle fick rekryterarens flickvän och son vänta på honom på sjukhuset efter en operation, medan han satt i bilen och svarade på våra frågor. Han blev till och med irriterad på sin tjej för att hon ringde och störde honom under vårt möte. Han gjorde allt för att försöka rekrytera oss.

Kimmy är ledare i Team100 och en av de som tjänar pengar på verksamheten. Han rekryterar många. Med hjälp av Instagram och Youtube sprider han budskap om hur han nådde det perfekta livet och hur man kan nå rikedom om man bara jobbar för det.

Så här skriver Kimmy Pilo i sin kanaltrailer på Youtube:

”Jag är trött på svenska skolsystemet, jag är trött på svenska normen, jag är trött på jantelagen & jag är framförallt trött på att bara överleva.. JAG VILLE LEVA!” 

Han kritiserar ofta de tre förstnämnda sakerna och skriver bland annat att IM Academy lär ut det skolan aldrig lärde.

Vår fråga är om IM Academys huvudfokus i själva verket ligger på att värva deltagare – att det går att misstänka pyramidspel. Håller konceptet om inte deltagarna hela tiden rekryterar nya deltagare? Akademin i sig har inte genererat pengar till någon av de vi har intervjuat, utan rekryteringen har varit det man tjänat pengar på.

Vi har erbjudit Kimmy Pilo att svara på våra frågor, men han har valt att inte ställa upp.

Det här är andra delen i vår artikelserie #PyramidAcademy. I del tre kommer vi berätta om skillnaderna mellan ett pyramidföretag och ett mlm-företag samt hur flera tillsynsmyndigheter för finansmarknaden varnat om IM Academy.

Reportrar: Anton Storm, Rani Amir