I en loge på Bravida Arena har ett 70-tal medlemmar samlats inför årsmötet 2022. Mötesordförande Seroj Ghazarian är på plats för att styra mötets gång. Pandemin såg till att fjolårets möte hölls på videolänk. Nu var de återigen samlade. 

Föreningens ordförande Anders Billström inledde mötet med att gå igenom året som varit. BK Häckens nyligen övertagna damlag vann ett cupguld, herrlaget slutade på en 12:e plats i allsvenskan och Gothia cup ställdes in på grund av pandemin ytterligare en gång. 

Ghazarian gick vidare i dagordningen. När det var dags för punkt 6b och det var tid att godkänna det ekonomiska resultatet, väcktes det frågor. Leasingkostnaderna hade ökat från 66.5 miljoner till hela 175 miljoner, enligt senaste årsredovisningen.  

Den 28 mars, 18 dagar efter årsmötet blir vi kontaktade av en supporter på Twitter. I ett meddelande uppmärksammar han sin oro angående utbyggnationen av Gothia Park Academy.

Meddelandet fångar vår uppmärksamhet. Hur kommer det sig att det blev så dyrt? Och varför valde styrelsen att inte tydligt kommunicera klubbens ekonomiskt största avtal någonsin?

I en undersökning har Dcase tagit reda på hur det gått till. För att förstå det hela bättre behöver vi gå tillbaka sex år i tiden. 

Året är 2016. Anders Billström tillträder som ny styrelseordförande i BK Häcken. Men han korsar vägar med klubben långt tidigare. Redan som grabb spelar en sjuårig Anders Billström fotboll för BK Häckens knattelag. Hisingekillen spelar kvar i klubben till dess att han är 15 år. När tiden för seniorfotboll närmade sig var det tydligt för honom att han inte skulle ta en plats. Han bytte då lag till Bjurslätts IF.

2007 grundade Anders Billström byggföretaget BRA AB tillsammans med tre kompanjoner. Magnus Riemer, Niklas Andersson och Magnus Andersson. Det skulle visa sig vara början på Anders Billströms väg tillbaka till BK Häcken.

Företaget är fortfarande ungt när BK Häcken, 2008, bestämmer sig för att bygga en ny träningsanläggning, Gothia Park Academy. Då finner de en lösning som innebär att BK Häcken leasar både mark och anläggning av fastighetsbolaget Gårda Johan AB. Det berättar BK Häckens dåvarande ordförande Sabine Söndergaard i en intervju med branschtidningen Fastighetssverige 2008.

Gårda Johan behöver någon som utför byggnationen av själva anläggningen, 1300 kvadratmeter stor. Då anlitas BRA.

Häckens ordförande Anders Billström. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

I samband med att BRA bygger träningsanläggningen blir BK Häcken av med sin dåvarande huvudsponsor, Eon. 

– Vi hade då pratat inom bolaget (BRA) att det vore bra som nystartat företag att synas i sammanhang. Sedan blev BRA kontaktade av BK Häcken och fick förfrågan om vi ville vara en sponsor till föreningen, säger Anders Billström.

Han berättar också att de, för att synas, tidigare fört diskussioner med bland annat IFK Göteborg.

Men Anders Billströms önskan var tydlig. Det var BK Häcken som gällde. En klubb som ligger honom varmt om hjärtat. 

Sju år senare, 2015, tog han steget in i föreningens styrelserum. Ytterligare ett år senare får han ett nytt uppdrag.

Inför årsmötet 2016 meddelade Lennart Karlsson sitt avsked som styrelseordförande. Nu var det upp till valberedningen, ledd av Hans Andersson, att lägga fram förslag på Karlssons efterträdare. 

Hans Andersson är en av huvudpersonerna i vår granskning. Han äger bolaget Gårda Johan, som alltså hyr ut marken och träningsanläggningen till BK Häcken – och som anlitade BRA för bygget av Gothia Park Academy.

Valberedningens och årsmötets val föll på Anders Billström, som tar steget från ledamot till styrelseordförande. En roll han har än idag. 

Under Anders Billströms tid som ordförande har det mesta gått Häckens väg, både sportsligt och ekonomiskt. Klubben har slutat på plats sex eller bättre i allsvenskan, fyra av de sex senaste åren. Dessutom såg de till att spela hem sin första stora titel, när de 2016 vann Svenska cupen. Därtill har omsättningen i föreningen stigit från drygt 157 miljoner 2015 till 186 miljoner 2019. 

– Tiden som ordförande har varit bra. Sen blev vi som många andra hårt drabbade av pandemin, säger Anders Billström.

En sambandskarta över personerna och företagen som är involverade i undersökningen.

När räkenskapsåret 2021 skulle summeras stod det i årsrapporten klart att föreningen hade en omsättning på 74,2 miljoner. Ett tapp på mer än 110 miljoner sedan 2019. 

– Vi var nog den föreningen som drabbades hårdast i hela Sverige. Det säger jag på grund av Gothia Cup, som förr var nästintill halva vår omsättning. Det har varit jättetuffa år att behandla, berättar Anders Billström. 

Även damsektionen har tagit stora steg uppåt sedan 2016. Damerna kvalar sig till spel i division 2, år 2019. Detta efter att de besegrat Älvsborg. Säsongen 2020 blev ytterligare en lyckad sådan där laget slutade på en fjärdeplats i division 2. 

Inför säsongen 2021 höll BK Häcken ett extrainsatt årsmöte. Anledningen var att möjligheten att ta över Kopparbergs/Göteborg FCs damlag uppstod. Medlemmarna beslutade att gå vidare med övertagandet och helt plötsligt hade BK Häcken ett elitlag på damsidan. 

Målet var nu att hela elitverksamheten, dam, herr och akademi, skulle vara samlad under ett tak. På Gothia Park Academy. Utbyggnationen inleddes direkt när det stod klart att övertagandet gått igenom. 

BK Häcken gjorde sin första säsong i damallsvenskan 2021. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Nu är vi tillbaka där vi började historien. På årsmötet på Bravida Arena den 10 mars 2022. I en artikel i Göteborgsposten delar supportrar med sig av sina tankar. Bristen på kommunikation och oro om vänskapskorruption tas upp. 

Supporterklubben Getingarnas före detta ordförande och grundare Robin Carlander, som nu sitter i BK Häckens valberedning, berättar att besultet kommunicerats. Men inte fullt ut.

– Det kanske är för att jag har bättre insyn än genomsnittssupportern. Det var ju ingen hemlighet att GPA (Gothia Park Academy) skulle byggas ut. Däremot var det definitivt inget beslut om kostnaderna på årsmötet, så ur det perspektivet är kritiken befogad.

Robin Carlander fortsätter. 

– Men däremot hade folk inte uppfattat att det skulle vara dubbelt så dyrt. För mig var det en självklarhet. Men därmed inte sagt att kritiken är obefogad, kommunikationen bör ha varit tydligare. 

Dan Martinsson är kassör i BK Häcken och menar att det hela grundar sig i en kommunikationsmiss. 

– Det är klart vi skulle ha informerat om detta när vi tog beslutet. Det tycker jag absolut vi borde ha gjort och det sticker jag inte under stolen med, säger han.

Till vänster Robin Carlander, grundare av supporterklubben Getingarna och valberedare i BK Häcken. Till höger Dan Martinsson, kassör för BK Häcken. Foto: Privat samt pressbild

Det som oroar vissa supportrar är att det är valberedningens ordförande Hans Andersson som äger och hyr ut anläggningen till klubben. Samtidigt anlitades BRA för att genomföra utbyggnationen. Företaget som klubbens ordförande Anders Billström grundat, och vid denna tidpunkt är minoritetsägare och styrelseledamot i. 

När Anders Billström, efter årsmötet, får frågan om vänskapskorruption i Göteborgsposten försvarar han sig så här. 

”Det finns egentligen ingen koppling mellan mig som byggare och att sitta i styrelsen. Jag fick konkurrera om att få entreprenaden”

Vi hör av oss till Häckens supporterklubb Getingarnas ordförande Johannes Jensen. Han har fullt förtroende för att allt gått rätt till. 

– Det var ju en korrekt gjort upphandling. De (BRA) hade ju lagt sig lägre med tanke på att det finns ett band mellan BRA och Gårda Johan. Det jag läst mig till är att BRA lämnade ett vänskapspris med en lägre vinst för att hjälpa till, säger han.

Johannes Jensen, ordförande i supporterklubben Getingarna. Foto: Privat

När vi når Anders Billström står han fast vid det han berättade för Göteborgsposten.

– Fastighetsägaren (Gårda Johan) kontaktade BRA, men även andra företag. Vi (BRA) lämnade troligen det bästa anbudet. Skulle han vilja kan han välja vilket anbud han vill.

Dcase kan nu avslöja att Anders Billströms uttalande i Göteborgsposten inte riktigt stämmer överens med sanningen. 

När vi först börjar undersöka Anders Billströms uttalande hör vi av oss till Gårda Johan för att ta reda på hur upphandlingarna har gått till. Vi når en anställd som förklarar för oss att det finns ett samarbetsavtal mellan BRA och Gårda Johan. Men några detaljer kring avtalet vill han inte gå in på. Den 11 maj ringer vi sedan till ägaren Hans Andersson för att fråga om samarbetsavtalet. Dcase får då bekräftat att ett avtal har funnits sedan 2009. 

Men när vi frågar om att få se avtalet blir vi nekade till hänvisning av att det är sekretessbelagt. De få detaljer vi får ut kring avtalet är att det handlar om nyproduktion och att Gårda Johan har flera samarbetsavtal gällande andra typer av byggen, men att när det kommer till nyproduktion är det BRA som gäller. 

Dcase undersökning kan visa på att Anders Billströms uttalande i Göteborgspostens artikel inte är sant. Det var aldrig några andra byggfirmor inblandade i utbyggnationen av Gothia Park Academy. Detta på grund av samarbetsavtalet som finns mellan Gårda Johan och BRA. 

När vi sedan konfronterar Anders Billström menar han på att han inte kan svara på hur Gårda Johan sköter sina förhandlingar.

– Jag kan inte svara på det. Vi på BRA lämnade ett förslag till Hans på vad vi trodde att det skulle kosta, sen är det upp till honom.

Gårda Johans ägare Hans Andersson bekräftar senare att förfrågan aldrig gick ut till fler än BRA.

– Nej, vi hade ju ett samarbetsavtal redan, säger Hans Andersson.

– BRA var billigast.

Under samtalets gång verkar han bli allt mer irriterad. 

– När vi skriver ett hyresavtal är jag inte så jävla dum och anlitar det dyraste byggbolaget.

Han berättar vidare att de prövar sina samarbetsavtal, och att BRA inte skulle få några jobb om de gick upp i pris.

Hans Andersson, ägare av Gårda Johan AB och ordförande i BK Häckens valberedning. Foto: Pressbild, Gårda Johan

Hur kan ni veta att BRA är billigast om ni inte hör av er till några andra byggbolag gällande denna utbyggnad?

– Du hör ju inte vad jag säger, vi prövar våra samarbetsavtal.

Hur går ni tillväga när ni prövar samarbetsavtalen?

– Vadå hur det går till? Vi går ut och frågar om priser hos olika firmor. Vad kostar en gubbe i timmen? Vad har ni för påslag på materialet? Och så vidare, svarar Hans Andersson.

Hur upphandlingen gått till tycks de båda parterna vara oense om. Men att det finns ett samarbetsavtal är de båda med på. 

– Vi har haft ett samarbetsavtal. Oavsett det kan de ändå välja att köpa in någon annan firma. Det är ingen idé att försöka få in mig i något hörn när det gäller avtal. Allt sådant är sekretessbelagt, säger Anders Billström.

Han fortsätter.

– Jag vet att vi, eller mina kollegor, lämnade ett pris på den här byggnationen. Om mina kollegor sedan får höra att vi kommit överens och får jobbet är det klart att man tar det.

Ordförande Anders Billström. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Både Hans Andersson och Anders Billström hänvisar till samarbetsavtalet som finns mellan Gårda Johan och BRA. Även om detaljerna kring avtalet inte är helt spikade visar Dcase undersökning att Anders Billström har talat osanning. 

Samtidigt som det står klart att Hans Andersson och Anders Billström sitter på dubbla stolar, menar de att det inte är något konstigt med det.

– Nej, jag tycker faktiskt inte det. Det kan hända att Häcken ringer mig och frågar om BRA kan bygga något. Då är det viktigt att detta lyfts upp i styrelsen så övriga får tycka till om det. De flesta som sitter i en ideell styrelse har ett vanligt arbete på dagarna, säger Anders Billström.

Inte heller Hans Andersson ser någon problematik.

– Nej, det är ni som tror att det är någonting.

Vi tar även kontakt med BK Häckens klubbchef, Marcus Jodin, för en kommentar.

Tycker du att det kan ses som problematiskt att Anders Billström och Hans Andersson sitter på dubbla stolar?

Nej, jag har svårt att se det. Vår koppling är endast med Gårda Johan. Han tar fram en uppskattning av tidsåtgång och en kostnadskalkyl. Då fattar Häckens styrelse ett beslut kring det. Vem Gårda Johan anlitar har vi noll inverkan på, säger han.

Han lägger till.

– Vi förutsätter att de väljer de som är billigast och bäst för uppgiften. Men samtidigt har vi ingen möjlighet att påverka det. Han (Hans Andersson) gör precis som han vill.

BK Häckens klubbdirektör Marcus Jodin. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Anders Billström har tidigare hävdat att BRA fått konkurrera ut andra företag för att få bygga Gothia Park Academy. Hur ser du på att han talar osanning?

– Det är svårt för mig i min roll att ha full koll på Gårda Johan som är ett privat bolag. Men om jag känner Hans Andersson rätt så tror jag att han är noga med att bygga med det bästa och billigaste bolaget. 

Totalt har BK Häckens leasingpost stigit från drygt 66.5 miljoner till över 175 miljoner kronor. Häcken kommer att betala över 100 miljoner mer till Gårda Johan. Företaget som till hundra procent ägs av valberedningens ordförande. 

Bygget tilldelades BK Häckens ordförandes företag, BRA. Anders Billström är minoritetsägare i företaget och tjänar själv pengar genom företaget. 

De båda hävdar att affären gått rätt till.

När sanningen når grundaren av supporterklubben, Robin Carlander, blir han förvånad.

– Oj, ja det hade jag verkligen ingen aning om. Jag tycker definitivt inte att det var den bilden man fick på årsmötet, och det är fortfarande inte den bilden jag har. Det är helt enkelt nyheter för mig. Jag visste inte om det och det känns definitivt inte bra.  

Bilden är en genrebild. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Vi nås av en snarlik reaktion från supporterklubbens nuvarande ordförande när han får reda på sanningen.

– Det låter ju jäkligt konstigt. Det låter helt enkelt som man gjort det osnyggt när det redan från början fanns misstankar om jäv. De har ju tecknat ett stort kontrakt och om det inte gjorts på ett korrekt sätt är det illa, säger Johannes Jensen.

– Jag tycker det skulle vara bra om det kommer fram mer. Det låter inte bra, det låter som något vi behöver ta upp på kommande årsmöten. Sånt här ska vi som medlemmar se till att det inte sker. Föreningen ska skötas på ett korrekt sätt, avslutar han.

Text & Grafik: Wilma Backman, Simon Hennix och Wilhelm Edlund

Har du mer information, kontakta oss på vår mail: Miunsporten@gmail.com