“Florian Muzaka” betalade tillbaka halva lönen till arbetsgivaren för att kunna stanna i Sverige. Varje månad gav han sin chef en viss summa kontanter för att fortsätta jobba under sitt arbetsvisum, nu har han fått beslut om utvisning och blivit pappa. Hans fall är inte unikt, “Florian” är bara en i mängden av personer som är i denna sits.

– Jag kan inte göra så mycket på grund av den situation som jag befinner mig i. De vet att de har en i sina händer och att man inte kan byta arbetsplats eller säga till om något, säger “Florian Muzaka”.

Bild: Theodore Jansson Barksell

“Florian Muzaka”, som egentligen heter något annat, hade nyss slutat jobbet när vi mötte honom utanför ett café i centrala Stockholm. 

– Just nu jobbar jag inom byggbranschen, men tidigare jobbade jag med att installera fiber, säger Florian.

Livet i Albanien

Florian kommer från södra Albanien, han betonar att han är utbildad jurist och hade ett helt okej liv i Albanien men att levnadsvillkoren inte höll en bra standard. 

– Mitt liv i Albanien var inte katastrof, men levnadsvillkoren var inte bra. Det går inte att leva ett normalt liv och ha det bra i Albanien utan att vara korrupt och oärlig som person, säger Muzaka. 

“Han visste att jag inte hade någon rättighet att jobba”

År 2015 besökte Florian Sverige som turist i syfte att träffa släkt. Genom en bekant fick han höra om ett företag som söker efter arbetare. 

– Jag hade ingen erfarenhet av fiberinstallation sedan tidigare, ingen alls, men chefen sa att jag inte skulle oroa mig. Jag skulle lära mig allt på arbetsplatsen. Detta gjorde mig jättelycklig, men samtidigt visste chefen att jag inte hade rätt att jobba i Sverige, säger Muzaka.

Det började med att Florian skaffade ett samordningsnummer hos Skatteverket med hjälp från arbetsgivaren för att sedan kunna skriva på ett anställningsavtal med arbetsgivaren. 

Vår undersökning visar att 439 albaner och kosovarer ansökte om arbetstillstånd år 2023. 

Muzaka hade inställningen att allt gick enligt lagen med tanke på samordningsnumret och jobbavtalet men i själva verket hade han ingen tillåtelse till att arbeta då han saknade arbetsvisum. 

Bild: Theodore Jansson Barksell

– Till min kännedom då, trodde jag att allt gick som det ska och jag gjorde det lagligt, men nu i efterhand förstår jag vad som gick fel, säger Florian.

Florian jobbade med endast samordningsnummer utan arbetstillstånd fram till 2019. Det året ansökte han om arbetstillstånd och beviljades det med uppehållstillstånd. 

– 2019 Fick jag mitt första arbetstillstånd som jag trodde att jag hade med samordningsnumret, jag jobbade i två år och sökte sedan 2021 om förlängt arbetstillstånd vilket också beviljades.

Hade ett formellt och ett privat kontrakt

Till skillnad från en “vanlig” anställning hade Florian ett formellt “vitt” arbetskontrakt och ett “svart” privat. Han berättar att man exempelvis kan ha en lön på 22 000 kronor efter skatt, men där man enligt det privata kontraktet är tvungen att arbeta med timlön. Om timlönen exempelvis är 120 kronor och ens arbetsmängd uppgår till 100 timmar så får man behålla 12 000 kronor medan de resterande 10 000 kronorna betalas tillbaka till arbetsgivaren.

När vi frågar Florian om hur denna betalning går till så är han väldigt snabb med svaret. Han berättar att dessa 10 000 kronor i stort sett alltid betalas tillbaka i kontanter. 

– Anledningen till att de betalas tillbaka i kontanter är för att arbetsgivaren ska kunna betala de personer som inte har något personnummer eller samordningsnummer. De kan bara betalas med kontanter. De jobbar svart utan anställningsavtal, säger han.

Om det som Florian säger stämmer så skulle det i praktiken kunna betyda att de med skenavtal göder den olagliga, “svarta” arbetsmarknaden.

Florian berättar att hans fall inte är unikt, det finns andra som har en liknande överenskommelse med sin arbetsgivare. 

– Jag kan garantera att det existerar tiotusentals andra arbetare som har en sådan deal som jag har med min chef, skulle även säga hundratusentals från olika länder. Det är extremt många i alla fall.

Domstolsbeslut om utvisning

Precis innan årsskiftet ansökte Florian om permanent uppehållstillstånd men i år har Florian fått beslut om utvisning av Migrationsverket. Han överklagade beslutet, men i nuläget vet han inte om han och hans familj kommer att få stanna i Sverige. Trots osäkerheten kring framtiden så ler han ändå när hans barn dyker upp som samtalsämne.  

Bild: Edward Marini

– Det känns underbart att ha blivit pappa. Jag kände en stress av att behöva åka tillbaka till Albanien innan barnet var fött, men nu har jag accepterat det, säger Florian. 

Anledningen till att Florian fick beslut om utvisning är att Migrationsverket betonar att han tidigare jobbat i tre år med ett samordningsnummer samt att hans anställningsavtal var ett skenavtal. Vidare hade han fyllt i att  han var i Albanien under processen vid ansökan om arbetstillstånd när han i själva verket var i Sverige och arbetade. 

– Tanken var att jag skulle få stanna här permanent, men Migrationsverket frågade Skatteverket om de hade några uppgifter kring mig. De upptäckte då att jag hade fått lön 2015, 2016 och 2017. Just då hade jag inget arbetsvisum, säger Muzaka.

I nästa artikel berättar vi om hur handeln går till.

Edward Marini

David Eriksson

Theodore Jansson Barksell