Trots de åtgärder som Klarna ska vidta efter sina ifrågasatta samarbeten, får bedrägerierna fortsätta. 

I flera Discordforum går diskussionerna varma om hur man tjänar pengar snabbt genom dropshipping och hittar nästa bästsäljare. 

“Någon som kan ge mig lite reviews?”, frågar en användare i forumet. 

Efter uppståndelsen i media om Klarnas samarbeten med bluffsajter har betaljätten klippt banden till flera butiker och har lovat betala tillbaka miljonbelopp till 5000 berörda konsumenter. Men Dcase visade i del ett av granskningen hur bedragare enkelt kan fortsätta att använda Klarnas betallösningar genom e-handelsföretaget Shopify. 

“Block him bro, when you sip mojito in Dubai-beach you will not remember him”. 

Att Klarna och Shopify går hand i hand inom den svenska dropshipping-branschen märks när Dcase går in och läser i diverse Discordforum. Dessa forum är skapade av personer som säljer kurser genom sociala medier där de visar upp ett “drömliv” med flådiga bilar, lyxiga semestrar och dyra villor. En bild som lockar framför allt unga killar till att köpa dessa kurser för att bli rik på dropshipping.

Dropshipping är i sig inte en oseriös affärsmodell. Men det är en modell som är väldigt lättillgänglig för oseriösa personer som vill tjäna pengar snabbt, utan att tänka på konsekvenserna för varken sig själv eller kunden. 

I ett forum på Discord: En dropshipping-handlare länkar en skärmbild på ett mejl från en kund som måste betala en faktura för en leverans som ännu inte har skickats. Handlaren frågar vad han bör göra, och får detta som svar:  

“Block him bro, when you sip mojito in Dubai-beach you will not remember him”. 

Screenshot på konversationen från Discord. Bild: Dcase

En annan skriver att en produkt han säljer har resulterat i missnöjda kunder men han har inga pengar för att göra en återbetalning. Han upplevs som osäker och undrar vad som kan hända om han inte återbetalar till de 7-8 kunder som fått hem trasiga produkter. Detta är svaret han får från en av de ansvariga i forumet. 

“De kan anmäla till ARN eller konsumentombudsmannen, men det brukar ej hända något större om produkten kostar under 500 kr. 7-8 kunder är ej så många, mer oroväckande upp över 50 kunder”. 

Dropshipping kan vid en första anblick se ut som en väldigt simpel affärsmodell utan större baktanke. Men som för alla företagare tillkommer det ett ansvar. Både gentemot kunderna, men också mot lagen. 

Konsekvenserna av att importera in varor från Kina utan vetskap om kvalitén har vi redan fått bevittna. Kunder får hem kläder, skor och andra prylar som inte stämmer överens med hemsidans marknadsföring.

Men det kan tillkomma andra risker för företagaren. På grund av bristande kunskaper uppstår det flera fall där kemiska produkter importeras till Sverige. Både Kemikalieinspektionen och Elsäkerhetsverket har gjort granskningar av dropshipping-företag som har importerat varor utan tillstånd eller utan att märka dessa i enlighet med EU:s förordningar eller Miljöbalken.

Läs tidigare delar för att ta reda på mer om Dropshipping och Klarnas samarbete med bluffsajter.


Jacob Olin Karlsson

David Linström

Daniel Jonsson

Albin Sjöberg