En blivande mamma visar upp vad som finns med i sin förlossningsväska. Hon håller upp en amningsbehå, något som inte var okej på plattformen Tiktok.
Videon blev borttagen för naket och sexuellt innehåll.

Under 2020 började Amanda Carlsson, 26, använda sig av appen Tiktok och laddade upp videor som var relaterade till graviditet då hon själv väntade sitt första barn. Redan då kände hon att Tiktok censurerade en del videor men förklaringen kändes inte alltid självklar.

– Innan jag födde barn togs videor bort men då var det mer när jag visade kvinnliga artiklar, till exempel när jag höll upp en amningsbehå och tipsade om det. Då togs videon bort som naket och sexuellt innehåll.

Efter att Amanda födde sitt barn kände hon att Tiktok började censurera henne ännu mer än tidigare. Nu handlade det inte om videor där hon visade upp en amningsbehå, utan nu började videor plockas bort även när hon hade den på sig.

Amanda Carlsson
Foto: Privat

– Innan jag födde kunde jag ha amningsbehå på mig och då togs det inte bort. Men nu när jag fött barn, om jag bara sitter i amningsbehå tar dom ibland bort videor och ibland inte, och skriver att det är sexuellt innehåll.

Plattformen Tiktok har olika riktlinjer om vad som får publiceras på appen och inte. Några av Tiktoks riktlinjer innehåller just nakenhet, man får inte publicera innehåll som avslöjar bröst, könsorgan och innehållet ska vara lämpligt för användare i alla åldrar.

Men Amanda känner inte att alla riktlinjer gäller för alla kreatörer.

– Så ser man ju alltså andra videos, när det är smala tjejer. De får ju ha på sig stringbikinis och verkligen posera sexigt och sådär, och jag tycker väl att det får väl de göra om de vill, men det blir ju fel när jag inte ens kan sitta i en amningsbehå.

När videor blir borttagna från plattformen står det av vilken anledning videon inte kan ligga kvar. Men kreatörerna får aldrig veta specifikt vad det är i videon som inte är accepterat.

– Jag hade inte haft några problem om de skrev att ”vi vill inte att man ska sitta i behå på vår plattform”, för mig hade det varit helt okej. Men då ska det gälla för alla och om de skriver mer utförligt varför videon inte får vara kvar minskar ju risken för att man gör om det.

När en video blir borttagen från plattformen finns möjligheten att överklaga beslutet, då granskar Tiktok videon för att bestämma om den ska bli borttagen eller återpubliceras. Varje gång Amanda Carlsson får en video borttagen överklagar hon. Men även om man överklagar beslutet får man inte någon specifik anledningen till varför den videon inte får finnas kvar.

Klicka på play-knappen för att se Amandas videor som blivit borttagna från plattformen och videor som får vara kvar. Varning för vuxet innehåll.

Videor: Amanda Carlsson/Tiktok
Redigering: Liisa Medin

– Jag förstår ju till exempel om en video skulle bli anmäld och att den automatiskt tas bort. För om det är något som verkligen är fel med videon är det ju bra att den försvinner fort. Men sen om man överklagar borde det ju verkligen stå att ”nej, den här får du inte tillbaka för att det här är problemet”.

Vet man om någon anmäler videon eller om Tiktok själv tar bort den?

– Nej, man får aldrig information om något sånt.

Hur går tankarna när videor blir borttagna?

– Man blir ju irriterad, speciellt när man inte ens får veta specifikt varför den tas bort. Det står ju bara att ”det här är sexuellt och naket innehåll”. Nu när jag börjat se det här mönstret att det är när jag är mer avklädd som videorna inte får vara kvar känner man sig diskriminerad. Det är inte alls roligt.

Under den senaste tiden har Tiktok börjat granska en del av Amandas videor redan innan hon publicerar dem. Det gör att videon inte sprids och får inga visningar innan den har godkänts av Tiktok.

– Den kan bli borttagen direkt om de tycker att man strider mot reglerna. Så nu har jag börjat med att alltid ha på mig en tröja och nu har videor inte sen jag började med det har videor inte blivit borttagna.

Amanda Carlsson
Foto: Privat

Som DCase tidigare berättat om har vissa kreatörer en kontaktperson dit de kan vända sig om de har problem, men för dem som inte har det får vända sig till Tiktoks kundservice. Kundservicen som Tiktok erbjuder är ett antal förvalda förslag på vad du kan tänkas behöva hjälp med och den når du via Tiktoks hemsida.

– Det finns ju inget ställe där man kan skriva till Tiktok. Det finns några mejladresser men där får man ju aldrig riktigt svar. Jag blev permanent borttagen en gång förut, då mejlade jag dem och förklarade vad som hänt. Då fick jag tillbaka min Tiktok, men fick aldrig något svar. Det går inte riktigt att kommunicera med dem.

På plattformen finns det olika utmaningar som florerar och en av utmaningarna som var populär bland utländska kreatörer var att visa hur många varv man kunde snöra runt midjan med hjälp av hörlurar.

– Det tas inte bort och det är ju sånt material som kan leda till självskadebeteenden. Det är så himla sorgligt, för jag tycker ändå det är en viss skillnad att se en mamma sitta i amningsbehå och prata om livet. Det är ju ändå mer fint och sen kommer man över sådana videos som får vara kvar, och så ser en ung publik det.

Nanny Lögdal
Liisa Medin
Linn Stolt Hansson