Har du ett spelberoende eller känner du till någon som spelar för mycket, är det viktigt att våga fråga om hjälp men framförallt erkänna för dig själv att du har ett problem. 

“För det första måste man erkänna för sig själv att man har ett problem”

Pia granberg

Rådgivaren hos Spelberoendes Riksförbund, och spelfria spelmissbrukaren Pia Granberg, förklarar att som ung vuxen kan det vara svårt och jobbigt att erkänna för andra att man har ett spelberoende. Ingen kan sluta spela åt personen om de inte vill sluta spela eller förstår att de har problem med spelandet. Detta innebär att det ligger mycket på personens egna motivation och viljan att få till en förändring. 

Pia Granberg fick den hjälp hon behövde och idag hjälper hon andra som lider av ett spelberoende.

Vägen ut ur spelmissbruket

Adam Reuterswärd från Spelfriheten.se, som vi presenterade i del ett, ger sin syn på hur unga kan påbörja sin resa utifrån missbruket. Han förklarar att den som bäst kan förstå och hjälpa en spelberoende är en annan spelberoende som slutat spela. Det allra bästa är att höra av sig till en organisation som tar emot hjälpsökande. Där man berättar om sitt spelande och får prata med någon med liknande erfarenhet. Om man verkligen tappat kontrollen, dragit på sig enorma skulder och livet har kraschat. Då kan man söka behandling för sitt spelberoende. När det gäller unga personer är de ofta inte redo att börja en lång behandling och kan börja tveka. Ett bättre sätt är att låta en jämnårig prata med personen så att den kan se vart det kan leda.  

— Jag har inte kommit ur beroendet men däremot kan man säga att jag har lärt mig hantera mitt beroende utan att börja spela igen. En gång spelberoende, alltid beroende, säger han. 

Utvecklingskurvan ger en enkel beskrivning på hur tillfrisknandet kan se ut och hur man kan hjälpa sig själv ur ett spelberoende.

Kurvan kommer från Spelfriheten.se.

Spelberoendes Riksförbund är en verksamhet för personer som har problem med spel och dess anhöriga. Denna verksamhet drivs av spelberoende och spelfria spelare. 

— Det märks ganska snabbt när man går på våra möten att man inte är ensam. Man kanske för första gången talar öppet om det utan att bli skuldbelagda eller behöva skämmas över det, säger Henrik Nygren. 

Han fortsätter berätta att det är en viktig grej som man måste komma till som ung. Verksamheten har en grupp med unga vuxna mellan 18 och 23-åringar, där det finns bra igenkänningseffekter. Vilket är viktigt enligt Henrik Nygren. 

Hur kan jag hjälpa mig själv mot mitt spelberoende?

För en logg över ditt spelande.

Gör ett spelstopp. På Spelpaus.se kan du stänga av dig från spelbolag.

Begränsa tillgången på pengar.

Att hitta annat att fokusera på.

Prata med närstående.

Källa: 1177 om hur man kan få hjälp mot spelberoende!

Vart kan jag söka efter hjälp för mitt spelberoende?

Spelberoende.se 

Spelberoendes Riksförbund engagerar sig i att avhjälpa och förebygga spelberoende. En verksamhet som finns där för dig om du vill vara med på möten, få hjälp eller bara få information. För både spelberoende och anhöriga.

Spelberoendegruppen.com

Alla medlemmar och engagerade inom organisationen har egen erfarenhet av att vara spelberoende eller närstående. Den viktigaste principen för verksamheten är anonymitet. Finns nummer som du kan både sms och ringa till för hjälp.

Spelfriheten.se 

Kostnadsfria digitala självhjälpsmöten för både spelare och anhöriga.

Stödlinjen.se

Du kan ringa och chatta, kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är. Stödlinjen.se finns där för både spelberoende och närstående.

Gamblersanonymous.se

En gemenskap där du kan dela med dig av din erfarenhet, styrka och hopp med andra, så ni kan hjälpa varandra och andra att tillfriskna.

Spelpaus.se

Snabbt, smidigt och enkelt sätt att stänga av dig från spel!

Socialtjänsten i din kommun

Din vårdcentral

Källa: 1177 om vart man kan söka hjälp!

Till dig som är närstående till någon som har ett spelberoende

Sätt sunda gränser

Betala inte för den som spelar, låt den som är spelberoende betala tillbaka skulderna och få ta eget ansvar. Det du kan göra är att betala sådant som stöttar livet som inte har något med spelandet att göra, såsom mat, kläder och bensin.

Ansök om skuldsanering

Kontakta kronofogdemyndigheten för att få hjälp med skuldsanering, om det är så att spelandet har drabbat hårt på det ekonomiska.

Delar du och den som har ett spelberoende ekonomi, kan ni få hjälp av socialtjänsten med budgetrådgivning och skuldrådgivning. Kontakta din kommun.

Några råd till dig som är närstående

Sök hjälp för egen del. Det kan vara tufft även för dig som känner en med spelberoende. Du kan kontakta Stödlinjen.se eller kontakta din kommun och se vad som finns för dig.

Källa: 1177 för dig som närstående!

Text: Felicia Güven, Johan Eriksson Norberg och Leonard Lähteenmäki