Vem är det som egentligen är ansvarig?

Det går inte att peka ut en enskild person som står ansvarig för den illegala verksamheten som sker på nätet. Det är en kedja av samhällsaktörer och företag som tillsammans bör sätta gränser och införa regelverk för att stoppa liknande händelser.

Vi vänder oss i första hand till apparna Instagram och Telegram för att försöka få ett svar.

Instagram

Instagram är den appen som chattarna i många fall marknadsförs via. Instagram, som ägs av Meta, är en barntillåten app från 13 år. I teorin kan därmed vilken 13-åring som helst hitta exempelvis Memekontot och gå med i Torget. Vi frågar Instagram och Meta hur de resonerar. Vid ett flertal gånger hör vi av oss men får inget svar, även när vi trycker på att vi kommer publicera granskningen.

Så här såg det ut sista och senaste gången vi försökte få Instagram att stå till svars.

En kopia av detta mail har vi även skickat till Instagram.

DCase har fortfarande inte fått något svar från varken Instagram eller Meta.

Telegram

Telegram själva säger att alla deras chattar är privata för deras användare och de hanterar inga klagomål som rör chattarna.

Vi har försökt få tag på Telegram ett flertal gånger, men utan framgång.

Ansvaret i Sverige

Då chattar som exempelvis Torget har svenska medlemmar och vänder sig till en svensk publik ligger det även ett ansvar hos svenska myndigheter att motverka den här typen av verksamhet. Vi pratar med polisen i Västernorrland för att kolla hur de ser på saken.

Här nedan kan du se när vi intervjuar Mikael Ahrtzing, polisinspektör vid Regionalt IT-brottscentrum. Han berättar bland annat om poliser som patrullerar online. Vad innebär det egentligen?

Vi frågar även honom hur polisen arbetar för att motverka kriminalitet online. Hur kommer det sig att en 13-åring kan komma in på en illegal marknad?

Se klippet nedanför.

Kontoinnehavaren ”Admin”

Att utkräva ansvar från de stora aktörerna är bara en del av ansvarskedjan. Kontoinnehavaren av Memekontot och Torget, som vi valt att kalla ”Admin”, är en av dem som bär ansvaret. Som man kan läsa i #Hasch-taggarna DEL 2 tyder det mesta på att Admin styr både Memekontot och Torget.

Första gången vi skriver till Admin gör vi det via Instagram och blir direkt blockade. Vi väljer då att höra av oss via Telegram och då väljer Admin att svara oss. Efter en kort konveration blir vi även där blockade. Admin väljer att förneka all typ av illegal verksamhet i chattarna, trots att vi har bevis. Läs hela konversationen nedan.

Chattarna är en rekonstruktion.

Text och bild: Lissett Palma, Emelie Lemberg, Carl Södermark och Lina Olsson Reise