Gruppbild – Paradise Hotel. Foto: Fredrik Nilsson, Nent

Övergreppen i Paradise Hotel har pågått i flera år.
DCase har systematiskt granskat sex tidigare säsonger av Paradise Hotel och gjort iakttagelser som visar att programmet borde ha slopats för längesen.

Ett flertal säsonger DCase har analyserat mellan 2016 och 2021 visar en bråkdel av de fysiska och psykiska trakasserierna som kvinnliga deltagare utsatts för under inspelningen av Paradise Hotel genom åren. I säsongerna finns material på manliga deltagare som bland annat kallar kvinnliga deltagare för ”horjävel”, ”fitta” och ”jävla gris”. Det finns även scener där de manliga deltagarna skriker åt en kvinna att hålla käften, hänvisar till kvinnan som ”produkten” och sliter av en kvinnlig deltagare bh:n.

Att manliga deltagare utsätter kvinnliga medverkande för trakasserier och sexuella övergrepp är inte alltid något som produktionen kan förutspå, men det faktum att samma deltagare får stanna kvar och även komma tillbaka flera säsonger kan enligt vår granskning ifrågasättas.


Skapas brottsliga situationer för att göra bra tv

I en intervju med DCase pratar tv-kritikern Linus Fremin om Paradise Hotels format, utveckling och framtid.

Fremin berättar att receptet för en bra dokusåpa är en variation av deltagare som pushar varann på olika sätt. En tydlig premiss är också bra, att det finns ett syfte med realityserien som till exempel att vinna en tävling eller driva en bar tillsammans. 

– Produktionsbolagen styr för att göra så bra tv som möjligt. Det kan vara bra ibland, men i andra fall rent av brottsligt då man skapar situationer som inte är okej varken ur ett juridiskt eller moraliskt perspektiv, säger Linus Fremin angående produktionens inblandning i tävlingen i Paradise Hotel. 

Linus Fremin. Foto: Johan Strindberg

Enligt Fremin kan den stereotypiska manliga Paradise Hotel-deltagaren beskrivas som muskulös, solbränd, tatuerad och som någon med en omodern kvinnosyn. 

– Inte alla, men många har det. Det är mycket machoideal av det jag har sett, säger han. 

Angående stereotypen fortsätter Fremin med att den sänder en väldigt stereotyp bild av tjejer och killar. Oftast väldigt muskulösa killar och smala men ändå kurviga kvinnor.

– Det är väldigt specifika personer man castar, vilket är synd då det hade varit mer spännande om det fanns mer mångfald.


Produktionen bär det stora ansvaret

Fremin berättar att en stor nackdel i hur Paradise Hotel produceras är att man styr människor in i övergrepp. Han påpekar det faktum att övergreppen nu uppmärksammats är bra och han tycker även att tjejerna som vågat anmäla, trots den rådande tystnadskulturen inom produktionen, är modiga, men att ämnet har uppmärksammats för sent. 

Programmet är ett format som kanske har nått sitt vägs ände på ett sätt.

Han menar att produktionen har ett jättestort ansvar, eftersom det är de som har skapat förutsättningarna för situationerna som uppstår. Fermin menar att det är männen som ska straffas, men det faktum att produktionen sitter och tittar igenom material med faktiska övergrepp utan att göra något gör att det finns fler skurkar i situationen. 

Jag hoppas ju att det här leder till ökade krav på produktionsbolagen. Att det här inte faller i glömskan bara för att det nu får stor uppmärksamhet men sen glöms bort när programmet kommer tillbaka.

Fermin hoppas tveksamt på en produktion som lärt sig sin läxa och som kommer finnas där för deltagarna och inte för att tjäna pengar. 

Programmet är ett format som kanske har nått sitt vägs ände på ett sätt. Det har varit väldigt många säsonger och väldigt många format, publiken har nog blivit lite mätt så det är nog bra med en paus. Men jag tror ändå att det kommer att komma tillbaka, när vet jag inte men jag tror verkligen att det kommer att komma tillbaka, säger Fremin angående den senaste säsongen av Paradise Hotel som är pausad och nedtagen. 


Regelbrott som inte får konsekvenser

I ett mejl till DCase skriver Matilda Snöwall, vd för Mastiff, att det är ett regelbrott att förolämpa en deltagare genom att kalla dem för skällsord som ”horjävel” eller andra kränkande uttryck.

Det är ett oacceptabelt språkbruk, ingen får kränka någon annan. Om det har förekommit är jag helt övertygad om att det har tagits om hand med berörd person, skriver Matilda Snöwall.

Trots det har DCase varit i kontakt med en av männen som medverkade i Paradise Hotel 2020 angående uttalanden från honom i programmet som kan ifrågasättas. Den manliga deltagaren berättar att hans agerande under inspelningen aldrig fick några konsekvenser.

– Någon tillsägelse kom aldrig, det blev istället uppmärksammat när det väl visades på tv, säger han.

Den manliga deltagaren berättar även att en annan manlig deltagare från samma säsong inte heller fick någon tillsägelse, trots att även han betett sig klandervärt mot kvinnliga deltagare.


Nu krävs svar på tal

Vi har systematiskt granskat sex tidigare säsonger av Paradise Hotel och gjort iakttagelser som visar att programmet kunde ha slopats för längesen. I tredje och sista delen svarar Matilda Snöwall, vd för Mastiff, på frågor om vem som bär ansvaret för det som händer under inspelningarna. Hon förklarar även hur regelbrott ska hanterats av produktionsbolaget och framtiden för Paradise Hotel… 

Av: Victoria Essenholm, Gabriella Johansson och Jennifer Laxén