Planerna för Grönborgs med krögaren vid rodret var storslagna. Det startas nattklubb och arrangeras konserter.

Men yttre omständigheter satte käppar i hjulen för krögaren, som nu figurerar tillsammans med Skifus tidigare VD, i den internrapport om missförhållanden som vi tagit del av.

Utanför Grönborgs ringlar kön av festsugna studenter lång. Det är en kylig kväll den sista dagen i februari 2020, som i år råkar vara skottdagen. Förväntan är hög bland de 700 unga människor som har köpt biljett till Dree Lows konsert. Artisten beskrivs i media som ett av Sveriges hetaste hiphop-stjärnskott. 

Ingången till kårens pub ligger på baksidan av Grönborg. Här har många studenter köat de senaste åren.

Innan konserten gjorde polisen ett tillslag hos rapartisten Dree Low. Artisten och flera i teamet kring honom testades positivt för narkotika. Krögaren valde ändå att genomföra konserten och i samband med detta upptäckte polisen också att krögaren saknade tillstånd för evenemanget. Två dagar senare upprättades en anmälan om brott mot ordningslagen. Krögaren sa efter detta till Sundsvalls Tidning att omständigheterna kring det saknade tillståndet var en “ren och skär miss.” Hon sa att hon aldrig har gjort något olagligt och tror inte att händelsen kommer att påverka verksamheten framöver.

Förundersökningen mot krögaren var öppen till september samma år, då den lades ner eftersom det saknades underlag i ärendet, säger Hanna Rolinder, förundersökningsledare hos polisen i Västernorrland.  

Krögaren hade svårt att få ihop ekonomin och strax efter konserten,  i mars 2020, inleddes diskussioner mellan Skifus tidigare VD och krögaren om att Skifu skulle köpa in restaurangens inventarier, igen. Men faktum var att inventarierna redan ägdes av Skifu. I internrapporten som är beställd av Skifu och upprättad av KPMG kan man läsa:

“Då Krögaren inte har visat några underlag som visar på inköp, och de inventarier som specificeras i flera fall överensstämmer med de som SKIFU redan köpt, synes förvärvet avse en ren utbetalning till Krögarens bolag. Det finns ingenting som visar på att något verkligt värde har överförts till SKIFU.”

KPMG, rapport från 2020

Restaurangen i Grönborgs har vid tillfället en hyresskuld på över 600 000 kronor till Skifu, men trots detta attesterar VD en utbetalning på 375 000 kronor till sin hyresgäst. Utbetalningen strider enligt rapporten mot Skifus attestplan som säger att utbetalningar ska kvittas mot skulder, vilket inte gjordes. 

Det här blir det sista räddningspaketet, för i april 2020 väljer Skifus tidigare VD att säga upp sig från sin tjänst. Det har under en tid florerat rykten kring VD:n som innefattar sponsringsavtal och misstankar om mutbrott. 

Skifus tidigare VD har fått chansen att bemöta all kritik vi framför, men han hänvisar till Skifu som inte kommenterar på grund av en pågående polisutredning.

Sundsvalls tidning kunde ett par månader senare berätta att VD:n avgick med ett avgångsvederlag på drygt 1,3 miljoner kronor, trots att han enligt anställningsavtalet inte hade rätt till det när han själv valt att avgå.

Strax efter att Skifus tidigare VD avgick, försattes restaurangen i Grönborg i konkurs i juni 2020. Trots att krögaren hade stora visioner och ett starkt stöd från hyresvärden, gick det inte längre. Pandemin blev dödsstöten för restaurangen, precis som för många andra restauranger under den här tiden. Den samlade bilden är att krögaren kämpade med näbbar och klor in i det sista för att verksamheten skulle fungera, men tyvärr gick det inte längre. 

Även om det – utifrån det vi berättat i våra artiklar –  är lätt att få en negativ bild av krögaren, så är det många som har en positiv upplevelse av henne. Vi har pratat med medarbetare och leverantörer till krögaren som tycker att samarbetet fungerade bra och att de alltid har fått betalt. 

Christine Granholm på F&R Creative, anlitades för att inreda nattklubben och hon tycker att det är väldigt tråkigt att det gick som det gick.

– Jag personligen har ingen dålig erfarenhet av Grönborgs utan jag har gillat att arbeta med krögaren, säger hon till oss.

Lisa Svensson var en av de studenter som kom bra överens med krögaren.

Det finns även studenter som kommit bra överens med krögaren och en av dem är Lisa Svensson, journalist och tidigare ordförande i JFS, Journalistförbundet Sundsvall. Hon beskriver att krögaren var väldigt mån om att det skulle bli så bra som möjligt för studenterna.

– Jag personligen hade en bra relation med krögaren, alla hade inte det. Jag var en av dem hon pratade med. Jag var väldigt mån om att vi från JFS skulle ha en bra relation med henne. Vi hade respekt för varandra, säger hon. 

Slutsatsen av härvan kring kårhuset är att skattebetalarna har fått betala dyrt och studenterna har förlorat sitt kårhus genom flera dåliga beslut. 

Sundsvall har inget kårhus längre men studenterna festar vidare.

Idag pågår en polisutredning kring Skifus tidigare VD som misstänks för ekobrott.

Åklagare Mats Jansson på Riksenheten för korruption, kan inte ge några detaljer om hur utredningen går, men han säger att han siktar på att utredningen ska vara klar innan sommaren. 

Vi har pratat med både krögaren och den före detta VD:n för Skifu för att ge dem chansen att berätta sin sida av historien, men båda har valt att inte kommentera.

I dag drivs restaurangen i Grönborg av ett nytt bolag som inte har något med den här historien att göra.