Detta är en rekonstruktion av chatten som DCase, under alias ”Markus”, med Admin för Torget.
Källa: Telegram.org

Där och då föddes “Markus”. Han är 20 år gammal och kommer från en förort i Stockholm. Han är ett stort fotbollsfan och är i behov av snabba pengar. Med hjälp av en klasskompis som fick agera modell skapade vi en anonym profil på Instagram. 

Efter att ha spenderat några dagar med att bygga upp profilen och få den att se trovärdig ut var det nu dags att ta första kontakten. Vi skrev till Memekontot på Instagram och bad om att få gå med i Torget.  

Vi fick då direkt en länk till en privat Telegramchatt.

Vi bekräftade att den vi nu chattade med var samma person som höll i Memekontot. För att få en ingång in till Torget skrev vi något som vi trodde skulle ge oss trovärdighet hos Memekontot. Vi berättade att vi behövde snabba pengar och att vi hade ett bankkonto.

”Jag har Nordea”.

Vad det innebar eller om vi faktist behövde visa upp något var ingenting vi visste om där och då men sekunden senare fick vi ännu en länk. Bingo! Vi är nu inne i Torget.

Torget

Menyer som dessa presenterades bland annat i chatten ”Sälja”

Här kan du köpa allt från ett gram kokain till 100 gram hash. Det är tydlig information om vad som säljs och vissa säljare har även menyer som visar vad de erbjuder.  

i Torget finns det trådar till flera olika typer av chattar. Bland annat en säljsida, en köpsida och ett chattrum.

På köp- och säljsidorna förekommer det bland annat drogförsäljning. Det pratas öppet om flera olika droger, bland annat kokain, cannabis, tramadol och ecstasy. 

Bilden ovan är en rekonstruktion av ett urdrag ur den verkliga chatten ”Torget”, men med ändrade namn.
Källa: Telegram.org

Stämningen i chattarna är skämtsam och det är högt i tak. Personerna i chattarna efterlyser allt ifrån att få hjälp med att remixa en låt till att varna varandra när polisen exempelvis knäckt en app, vilket betyder att man tagit sig förbi säkerhetsåtgärderna som gör innehållet i appen krypterat.

Då och då kan stämningen ändras. En person skriver exempelvis att en annan inte gjorde ett bra samarbete. Stämningen ändras då helt i chatten och svordomar riktas mot varandra. 

Medlemmarna

Torget har många medlemmar. Vissa mer aktiva än andra. Vi valde att höra av oss till ett tiotal av dem. ”Oskar”, som egentligen heter något annat, var en av dem som svarade oss.

Oskar är i 20-årsåldern och bor i en småstad i Sverige.

— Min barndom var väll ganska normal. Växte upp i ett hus, var relativt glad som liten och gillade mycket att vara ute. Har aldrig riktigt känt att skolan och så är min grej så skolka och gjorde annat än att lyssna på lektionerna.

Oskar förklarar att han hittade torget via nätet, han är med för att tjäna pengar. Han känner flera personer som är med, några umgås han också med på fritiden.

— Har både köpt och sålt grejer på Torget

Bland annat har han köpt droger och saker som hjälper till när man ska utföra bedrägerier. Han själv brukar cannabis, det hjälper honom att klara av vardagen, säger han.

Så hur började det?

— När jag var runt 12 ungefär, så typ 9 år sen [började jag använda droger]

Det var omständigheterna och umgänget som gjorde att Oskar introducerades till den undre världen. Många av hans vänner var äldre än honom och rökte på. Hans familj vet idag om att han brukar cannabis och många av hans vänner gör detsamma.

Han förklarar att han håller på med det han gör är för att försörja sin familj. Utan den verksamheten hade de inte klarat av att betala hyra, mat eller andra räkningar. Vi frågar honom hur han tänker kring risken att bli tagen.

— Vill se till att min familj har allt som [de] kan tänka sig behöva eller vill ha. Jag tycker det är värt risken

Han hjälper alla i hans närmste familj ekonomiskt. Vi frågar om de har bett om hjälp från myndigheter, så som socialtjänsten.

— Sökt bidrag och liknande flera gånger, bara avslag. Har inte fått någon större hjälp av nått sånt

Oskar förklarar att han inte har gått klart skolan. I och med att han inte har någon utbildning tror han inte att han kan få välbetalda jobb. Därmed söker han sig till alternativa inkomster som kan generera mycket pengar.

Här nedan kan du höra hela konversationen med Oskar. Lyssna på när han berättar hur mycket han tjänar varje månad.

Samtalet är rekonstruerat. Rösten tillhör inte Oskar.

En del av medlemmarna som vi skrev med från Torget förklarade att de inte var särskilt aktiva inom drogrelaterade verksamheter, men att de var med i chattarna för att få tips, råd och inspiration när det kommer till andra typer av illegal verksamhet.

En av de vi pratade med var ”@Landwise” som berättade att hen är med i Torget för att få information som vanligtvis inte kommer ut i traditionell media. Här nedan kan du läsa hela vår konversation.


”@Turnpsyk” är en annan medlem som pratat med DCase. Hen gillar att programmera och investera i crypto. Båda är saker hen kan få tips om i chattarna. Här nedan kan du läsa hela vår konversation.

Crypto är en referens till Kryptovalutan.
Kryptovaluta är vilken valuta som helst som finns digitalt eller virtuellt och använder kryptering för att göra transaktionerna säkra.
Källa: Kaspersky.se
På en dag skrev DCase till över 50 av Torgets medlemmar.

Att komma in i Torget var förhållandevis enkelt, anser vi. Om vi tycker det är enkelt, hur är det då för dagens barn och unga? Är de sant det Oskar säger, att de är inne redan som tolvåringar?

Vem är det som är ansvarig? Vad gör samhället för att förhindra det här missförhållandet?

Text och bild: Lissett Palma, Emelie Lemberg, Carl Södermark och Lina Olsson Reise