När DCase granskar sajten hokassverige.com.se framkommer en helt annan bild av den populära skomärket. Det verkar i det närmaste som om sajtens enda syfte är att på ett bedrägligt sätt komma åt skoköparnas både tid, pengar och tålamod.

Schematisk framställning för att kunna kartlägga utförandet hokassverige.com.se nätbedrägerier. Text och grafik Annika Albertsdotter

För att ta reda på företagets IP-adress använder vi AV virusprogram. När vi sedan undersöker webbsidans www.hokassverige.com.se IP-adress visas även Packet Exchange Limited som är ett webmolnsföretag på samma IP-adress. Företaget Packet Exchange limited anses enligt Scamalytics kunna vara en potentiell bedragare som skyddar verkliga IP-adresser på nätet. Vi tror att detta företag hyr ut en plats på sin server åt hokassverige.com.se där de kan hålla sin sanna lokalisation dold för köpsugna skokunder. Genom detta system tror kunderna att de handlar av ett svenskt företag på nätet. I själva verket ligger företaget på en helt annan plats. Genom att använda ett domännamn (som är den adress som skrivs in i webbläsaren) med .com kan ett företag vara beläget vart som helst i världen och blir då extremt svårt att spåra. År 2014 blev det även möjligt att använda .com.se genom ett nytt webbhotell som har kontor i London. Vi tror att det kan vara det som gjort det möjligt för hokassverige.com.se att framstå som en svensk webbsite. Genom att använda sig av en internationell elektronisk betalservice vid namn Baiwanpay blir det dessutom svårt att spåra transaktionerna som görs av kunderna som beställer Hokaskor. När kunden sedan får sin felaktiga vara har den sänts från en helt annan del av världen än vad hokassverige.com.se får kunden att tro när den gör sin beställning. Avsändaradressen som uppges är nämligen baserad i Nederländerna, AE Scheiedam Amsterdam. När kunden sedan vill returnera sin felaktiga vara uppges en falsk adress i Kina, Xinsi Market. I den mejlkonversation som företaget haft med Lottie Jangdal gällande hennes köp av skor används ytterligare en aktör som avsändarföretag, Fashionshop.top. Enligt bankens utskrift för kortköpet betalades pengarna till Alimark som utgör en till aktör, vilket skapar ytterligare misstankar om att köpet inte har gått riktigt till.

Vi tror att den utdragna mejlkonversationen mellan Lottie Jangdal och företaget är ett sätt att få kunden att ge upp. Här visas några av de fraser som företaget använt:”din order är på väg”, ”vi har kontrollerat att din order är levererad”, ”Fråga din familj, grannar eller postkontor om de har tagit ditt paket”, ”jag rekommenderar dig ej att returnera paketet, eftersom ditt kolli saknar försäkring”.

Genom den affärsstuktur som Hokassverige.com.se har skapat kan de lura kunder på både tid, pengar och vara. 

Det är inte som många tror att vid Mälarens strand Hokassverige.com.se har sitt säte, utan det är någonstans mycket längre bort och mer exotiskt. Text och bild Annica Albertsdotter

Vad är en IP adress:

Din internetleverantör tilldelar dig en numerisk etikett, en så kallad IP-adress (internetprotokoll), för att identifiera din enhet bland miljarder andra. 

I #Hookedpåhoka del 4 får du läsa om hur Sverigechefen på Hoka ser på fejksajten hokassverige.com.se

Annika Albertsdotter

Nina Svenman

Hilal Said Nizami

Ania Näslund

.