Mittuniversitetets förvaltningschef Lotten Glans. Foto: Patricia Bergsten

Någon tillgänlighetsanpassad dörr kommer det nog aldrig att byggas i J-huset på campusområdet i Sundsvall. Men Dcase granskning har fått Mittunversitetet att agera på andra vis.

I de första delarna av #stängdadörrar skrev vi om mikrovågsugnarnas placering på campus. De sitter för högt upp för att nå om man sitter i rullstol. När vi pratar med universitetets förvaltningschef Lotten Glans berättar hon att det är något som kommer att ses över.

 – Under veckan kommer de att gå runt och ändra alla mikrovågsugnar, säger hon.

Vi ville träffa Lotten Glans för att veta om ledningen stöttar fastighetschefen Lennart Johanssons beslut om att inte bygga en tillgänglighetsanpassad dörr.

– Vi stöttar hans beslut. Ansvaret är delegerat från rektor till mig och sen till fastighetschefen som tar beslutet. Med det följer ett förtroende att man kan hantera frågorna, säger Mittuniversitetets förvaltningschef Lotten Glans.

När vi intervjuande Lennart angående dörren sa han “ Skulle vi byggt den där, då skulle vi också ha tillgänglighetsanpassat den och då hade entrén i sig inte blivit snygg” Vad känner du kring det?

– Nej alltså, snyggheten har det inte varit, utan det har varit den totala bedömningen på vad det skulle innebära, det är ju andra saker som man behöver göra om utanför. Det ska vara en lång ramp och så vidare. Sakfrågorna kan ju han, säger Lotten Glans.

Vi berättar att fastighetschefen återkommer till byggnadens utseende ännu en gång när han sa “verksamhetens bästa, för ögonen”

– Ja, jag stöttar ju det beslutet också, för varje ombyggnation så måste man i så fall planera för att det ska passa in i miljön tänker jag. Och jag kan inte göra den sakbedömningen om hur den här dörren skulle ha kunnat se ut för att det skulle ha passat in, för oss har det varit balansen och prioriteringarna. Vi har ett antal saker vi behöver bygga för att helt enkelt kunna bedriva undervisning, säger Lotten Glans.  

När vi frågar vad Lotten Glans känner kring Ella Broberg och hennes upplevelse så har hon inga direkta reflektioner mer än att hon och ledningen kan vara på fastighetsägaren mer gällande skottning under vintern.

– Det gäller inte bara Ella utan det gäller ju alla. Att det ska vara en säker miljö när man rör sig över campus, säger Lotten Glans. 

Patricia Bergsten

Greta Olsson

André Frid