En trafiklärare i Norrbotten åtalas för mutbrott. Genrebild.

Enligt ett åtal vid Luleå tingsrätt ska en man i Norrbotten genom sin trafikskola ha intygat att flera deltagare fullbordat grundutbildning för yrkeskompetens – utan att de deltagit på plats.

Mannen erkänner att han intygat att eleverna gjort utbildningen. Nu anklagas han för mutbrott – men själv menar han att han inte tagit emot några mutor.

Rättegången har blivit framskjuten två gånger, och mannen som anklagats menar att han har tappat respekten för rättsväsendet.

– Jag har känt mig väldigt misshandlad. Jag har tappat kunder och min verksamhet står still, säger han till DCase över telefon.

DCase:s reportrar gräver djupare i förundersökningen och stämningsansökan från tingsrätten.

I förundersökningen går det att läsa att Transportstyrelsen den 1 juli 2020 ska ha polisanmält mannen vid trafikskolan.

Vid en tillsyn under 2020 ska Transportstyrelsen kunnat konstatera att mannen vid trafikskolan i Norrbotten rapporterat in att deltagare genomfört grundutbildning för yrkeskompetens, YKB – trots att de inte hade varit på plats och genomfört utbildningen. Det ska ha handlat om utbildning för buss- eller godstransport. Han ska ha tagit emot 9 000 kronor av varje deltagare. Sammanlagt ska han ha tagit emot en summa på över 100 000 kronor.

Enligt stämningsansökan är mannen nu åtalad för mutbrott. Ett brott som mannen själv menar att han inte gjort sig skyldig till.

– Jag får inte ens godkänna elever. Jag får bara utbilda och intyga att de har deltagit i utbildningen, och det har jag intygat utan att personerna har deltagit, det erkänner jag. Det avskrev man, men nu har man istället ändrat till mutbrott. Det är det största skämt jag har hört, säger mannen.

Mannen som anklagas för mutbrott har stor erfarenhet i branschen, då han jobbat under mycket lång tid med att utbilda elever som ska köra tunga fordon.

– Jag kan alla lagar när det gäller yrkestrafik utantill, så det här kommer jag inte att köpa. Att jag ska vara misstänkt för mutbrott, det kommer jag att förneka till sista blodsdroppen för det har jag inte tagit emot, säger han.

Mannen menar att den nuvarande brottsrubriceringen är fel.

– Rättsväsendet vill bara hitta något olagligt som jag ska ha begått för att sätta dit mig, och det är därför de håller på att ändra sig fram och tillbaka när det gäller brottsrubriceringen. De försöker hitta annat att fälla mig för.

Mannen berättar att det här har fått stora konsekvenser för honom och hans yrkesverksamhet. Han bor i en liten stad i Norrbotten där folk känner till varandra.

– Det har förstört hela mitt liv, alltså min framtid. Nu är jag så pass gammal att jag börjar dra mig tillbaka, men än så länge tänker jag jobba. Det här är en stor skandal, säger han.

I stämningsansökan framkommer även att flera personer står åtalade för givande av muta. Någon dom har inte kommit ännu.

I en serie artiklar granskar DCase körkortsprocessen i Sverige – och det fiffel som gömmer sig bakom de obligatoriska momenten.