Tusentals personer med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga har skickats till programmet Rusta och Matcha – trots kritiska röster inifrån Arbetsförmedlingen.

Nu svarar Arbetsförmedlingen på siffrorna som kom fram i del 4 av granskningen #EvigPraktikant.

– Det är klart att det finns människor i alla system som trillar mellan stolarna. Det är förfärligt, säger Stina Morian, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.


Pressbild. Foto: Peter Kroon, Arbetsförmedlingen.

Personer med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga behöver extra stöd och anpassning, det visar siffror från SCB. Trots det har flera av dem skickats till den vinstdrivna leverantörtjänsten och arbetsmarknadsprogrammet Rusta och Matcha.

Läs del 4: Tusentals med funktionsnedsättning har skickats till vinstdrivna leverantörer

Stina Morian, pressekreterare på Arbetsförmedlingen, menar att myndigheten gör allt de kan för att matcha individ med rätt leverantör.

–  Det är väldigt svårt att ge alla den hjälp de vill. Men vi gör vårt allra bästa och vårt uppdrag är att försöka hitta ett sätt så att alla medborgare i Sverige ska få ett jobb, säger hon och fortsätter:

– Våra lokala kontor jobbar jättehårt för att man ska få rätt stöd. Men det är klart att det ibland blir fel.

Arbetsförmedlingen styrs av förordningar från regeringen och riksdagen. Därför måste de ta beslut enligt deras anvisningar.

Kan du känna att det saknas resurser för att alla ska kunna få det stödet som varje enskild person behöver?

–  Vi som myndighet har inte något val. Vi kan inte välja att ge de här människorna något annan stöd, säger hon och fortsätter:

– Vi måste ju prioritera resurserna. Men det är klart att det finns människor som i alla system trillar mellan stolarna och det är förfärligt.

I del 4 berättar Peter Pettersson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Sundsvall, att personer med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga inte bör gå programmet Rusta och Matcha. Stina Morian håller inte med.

– Man kan ha en reumatisk sjukdom och därmed inte kunna jobba ordentligt men ändå vara med i Rusta och Matcha. Det är också ett funktionshinder, säger hon.

Det finns många skäl till att en person står långt ifrån arbetsmarknaden. Funktionsnedsättning är en av dem. Eftersom definitionen av begreppet är brett, betyder det att vissa platsar i Rusta och Matcha och andra inte, förklarar Stina Morian.

– Vi försöker så gott vi kan för att se till att människor får rätt stöd och blir upphandlade på rätt sätt.

Hon är medveten om att det finns leverantörer som inte ger ett bra stöd till dessa individer. På grund av sekretess kan hon inte gå in på vilka det är.

–  Det finns dåliga leverantörer, men det gör det i alla offentliga system. Det kan man inte veta innan man har upphandlat dem. Och det är förfärligt att människor hamnar i kläm på grund av det. Då får vi göra om och göra rätt.

Vi har frågat arbetsmarknadsministern Johan Pehrson om en intervju. Han har avböjt det.


Har du känt dig utnyttjad på din praktikplats och har en funktionsnedsättning? Eller vet du något mer som kan vara relevant? Hör av dig till oss!

Mail: lindstrom.dcase@gmail.com

Maja Finn

Lova Lindström

Joakim Linder-Aronson

Läs tidigare delar av granskningen #EvigPraktikant: