Det tog över femton år av praktikplatser och subventionerade anställningar för att Patrik skulle få en fast anställning.

Nu är han är kritisk till systemet som gör detta möjligt.

–  Det är nu när jag ser i backspegeln som jag förstår att jag kastat bort femton år, säger Patrik.

Patrik är idag över 50 år och ser tillbaka på tiden som ”evig” praktikant: ”Jag har blivit lite mer cynisk idag”, säger han. Bilden är arrangerad.

I höstas fick Patrik till slut en fast anställning, men resan dit har inte varit spikrak. 

Han har varit på otaliga praktikplatser genom åren och blivit van vid att aldrig få en fast anställning. En sexmånaders praktikperiod där och sen en anställning med lönebidrag på en annan arbetsplats. 

– Jag känner mig lite som en överåldrad praktikant, säger Patrik. 

Han har testat det mesta; agerat biblioteksassistent, kommunikatör och varit med i projektgrupper. Men aldrig en anställning utan lönebidrag från Arbetsförmedlingen, som ger möjlighet för företag att ta in personer utan att behöva betala hela lönen. 

–Så har det varit alla de här gångerna och det är inte någons fel egentligen, utan det är bara så systemet ser ut, säger han. 

Patrik tror inte att någon aktivt vill utnyttja, utan att systemet möjliggjort det. Dessutom är det ett bra sätt för företag att få in arbetskraft utan att behöva betala för det, tror han. 

Patrik har ett flertal gånger känt sig trött på systemet: ”Det är just det att man aldrig riktigt kommer in”, säger han. Bilden är arrangerad.

”Gud vad bra att sådana här får komma ut och prova på arbetslivet”

Han har 280 högskolepoäng och 20 års arbetserfarenhet i bagaget. Trots det har han mött människor som inte likställer honom med andra på grund av hans NPF-diagnos, känner Patrik. En händelse som ligger kvar starkt i minnet var när han förlängde sitt lönebidrag hos en handläggare på Arbetsförmedlingen. 

– Arbetsförmedlaren sa till mig, “men gud vad bra att sådana här får komma ut och prova på arbetslivet”, säger Patrik. 

Nu i efterhand hade han önskat sig mer stöd från Arbetsförmedlingen. På varje praktikplats har han levt med hoppet om att kunna få en anställning med lön, men det har släckts i samband med att han blivit skickad till en ny. 

– Det gör ju någonting med en till slut. Man liksom tappar hoppet och självkänsla, säger han.

Patrik har varit med i flera sammanhang och pratat med representanter från olika myndigheter. De talade gärna om vad de ville göra åt problemet, men ändå har det aldrig riktigt blivit någon förändring. Oavsett, så tror han att dessa personer i slutändan vill väl.

– Jag vill gärna inte peka ut någon som gjort fel. Men det är någonstans längs vägen som gjort att det inte fungerar för dem med NPF-diagnos, säger Patrik.

Patrik heter egentligen något annat.


Har du känt dig utnyttjad på din praktikplats och har en funktionsnedsättning? Eller vet du något mer som kan vara relevant? Hör av dig till oss!

Mail: lindstrom.dcase@gmail.com

Maja Finn

Lova Lindström

Joakim Linder-Aronson