Övergreppen i Paradise Hotel har pågått i flera år.
En granskning av DCase visar att det hela tiden har funnits element till det som nu fått programmet att stängas ner.
Vi har gjort iakttagelser som pekar på att programmet borde ha slopats för längesen.

Årets första upplaga av Paradise Hotel ställdes in och kommer inte längre visas efter larmen om misstänkta övergrepp under inspelningen. Tv-bolaget Nordic Entertainment Group, Nent, beslutade om att stoppa programmet. Det i samband med att ett avsnitt släpptes där en manlig deltagare tvingades lämna till följd av att han utsatt flera kvinnliga deltagare för trakasserier och sexuella övergrepp.

Reaktionerna i sociala medier blev omfattande och många ifrågasatte hur det kunde gå så långt som att pågående övergrepp visas för allmänheten, men det är inte överraskande. En granskning av DCase visar att övergrepp under inspelningen av programmet har hänt förut och hade säkerligen, utan krafttag, hänt igen. Paradise Hotel är ett program som grundas på ett förlegat format omfattat av okontrollerade fyllor, riskabla miljöer och deltagare med ett kriminellt förflutet.


Succéprogrammet toppar tv-bolagets listor varje år

Den svenska versionen av Paradise Hotel hade premiär 2005 och blev direkt en stor succé. Idag är det en av Sveriges mest omtalade dokusåpor med hundratusentals tittare – säsong för säsong. 

Programmet handlar om unga singlar som flyttar in i ett lyxigt hotell i Mexico för att tävla om vinstsumman på en halv miljon kronor. De medverkande ska kämpa för att stanna kvar på hotellet så länge som möjligt genom pulshöjande tävlingar, fyndiga strategier och taktiskt tänkande. Varje vecka inträffar dessutom en parceremoni där deltagarna ska försöka rösta ut sina motståndare.

Den tjej och kille som slutligen vinner hela spelet tillsammans gör upp om vinstsumman på 500 000 kronor i den avgörande vinnarceremonin. Där är det upp till bevis om vinnarparet kan lita på varandra och delar på pengarna, eller om förtroendet sviker och en av dem väljer att släppa kulan, roffa åt sig storkovan och lämna sin partner tomhänt.

”Det kändes konstgjort, som när produktionen bad oss att upprepa scener och överdriva mer än första gången.

Tittarsiffror från Mediamätning i Skandinavien, MMS, visar att Paradise Hotel har sedan 2018 varit tv-bolaget Nents populäraste program med en genomsnittlig publikstorlek på över 100 000 tittare. Programmet toppade även listan 2021, trots att Nent stängde ner programmet efter enbart sjutton avsnitt. Bland tv-bolagets mest sedda program återfanns även program relaterade till Paradise Hotel som “Efter festen” och “Studio Paradise”.

Dokusåpor i stort har fått utstå mycket kritik sen det började visas i Sverige och benämns inte sällan som “förnedrings-tv” med tanke på den mobbning som deltagarna utsätts och utsätter varandra för inför allmänheten. Reality-tv visar många gånger sådant som kan anses vara alldeles för självutlämnande och formar förvrängda bilder av deltagarna i syfte att skapa olika slags intresseväckande karaktärer för att fortsätta locka publik.

–  Det kändes konstgjort, som när produktionen bad oss att upprepa scener och överdriva mer än första gången, säger en kvinna som deltog i Paradise Hotel 2019.

Redan 2005 när Paradise Hotel hade premiär i Sverige överlämnades en anmälan angående yttrandefrihetsbrott till Justitiekanslern. Anmälan var riktad mot Paradise Hotel som på den här tiden sändes i Tv4. Enligt anmälaren hade Tv4 och produktionsbolaget Mastiff gjort sig skyldiga till koppleri och förargelseväckande beteende, men någon förundersökning inleddes aldrig.

Vad är koppleri och förargelseväckande beteende?

Koppleri
Den som främjar eller på ett otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjar att en annan person har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning döms till koppleri. Det är koppleri om någon helt eller delvis upplåter en lägenhet med vetskap om att den används för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning.

Förargelseväckande beteende
Den som för oljud på allmän plats eller annars offentligen beter sig på ett sätt som är ägnat att väcka förargelse hos allmänheten, döms för förargelseväckande beteende till penningböter. Vanliga förargelseväckande beteenden är blottning, antastande, offentlig urinering och offentlig spritförtäring. 

Källor: Lawline och Polisen


Deltagarna skickas iväg på en hemlighetsfull resa

Paradise Hotel baseras på ett programkoncept där ungdomar isoleras i en konstruerad miljö med mycket alkohol, skandaler och sex. Med kameror som filmar deltagarna dygnet runt i sovrum, på toaletter och diverse i gemensamma utrymmen lämnas ingenting till fantasin. 

Innan deltagarna lämnar Sverige för att resa till Mexico och Paradise Hotel behöver de skriva på ett affärskontrakt, vilket ser olika ut mellan alla som medverkar. I kontraktet finns bland annat en detaljerad “packlista” med instruktioner på specifika underkläder deltagarna ska ta med sig. Där står det även skrivet vad deltagarna tjänar på sin medverkan, men exakt hur mycket varje person får varierar.

– Det var skitsummor för oss som inte var kända sedan innan, sen vet ju alla att Paow inte bara får 50 kronor om dagen för att vara med, säger den kvinnliga deltagaren som var med i programmet 2019. 

På väg mot paradiset får deltagarna inte avslöja var de ska åka, inte ens till sin närmsta familj. Den kvinnliga deltagaren berättar att hon tvingades ljuga för alla i hennes närhet inför avresan.

– Det blev så sjukt svårt. Jag fick ljuga för mina egna föräldrar och vänner att jag skulle åka iväg på semester, och alla typ bara “Men va? Ensam?”, säger hon. 


Ett paradis av fulla deltagare med kriminellt förflutet

En kartläggning av DCase över de manliga deltagarna som medverkat under sex av programmets tidigare säsonger visar att flera av dem förekommer i brottmål. Av totalt 66 deltagare utspridda över sex säsonger är 20 stycken dömda för flertalet brott innan sin medverkan i Paradise Hotel. Flera av killarna är dömda för narkotikabrott, men det finns de som även gjort sig skyldiga till andra brott som stöld, olovlig körning, brott mot trafikförordningen, rattfylleri och våldsamt motstånd. Bland de dömda deltagarna finns det flera som medverkat i mer än en säsong.

I ett mejl till DCase berättar Anna, som arbetat som praktikant under castingen till Paradise Hotel under 2017, om processen när deltagarna utses till programmet. Hon beskriver arbetet med castingen som lärorikt, men också ganska speciellt. Att leta efter människor som ska vara med i ett spel, vilja spela och tillslut vinna gör att det uppstår möten med människor som är tävlingsinriktade. Det händer även att de stöter på de som är lite för mycket och inte skulle fungera i just den här typen av produktion.

– Vi letar ju efter deltagare lite så som arbetsgivare letar. De som sticker ut mest så att säga, är de som blir mest uppmärksammade. Med sticker ut mest menar jag att det kan vara en bra naturlig ofiltrerad bild eller en stor ambition i att faktiskt spela spelet, skriver Anna.

”Produktionen kunde säga stopp när de kände att det var dags för deltagarna att gå och lägga sig vid kvällarnas slut, men jag tror inte att jag var med om att deltagare blev nekad alkohol när andra deltagare drack.

Enligt en rapport från IOGT-NTO, Svenska Läkaresällskapet och CERA i samarbete med Stiftelsen Ansvar finns det många faktorer som bidrar till ett våldsamt beteende. Alkoholens avhämmande inverkan på hjärnan är en faktor som kan leda till en ökad risk för ett aggressivt beteende, vilket i sin tur kan övergå i en våldshandling. Alkoholens effekter medför ökad sannolikhet att känna sig alltför självsäker eller att bli aggressiv av små provokationer.

Den tidigare praktikanten Anna berättar att det krävs relativt grova övertramp för att det ska räknas som regelbrott, men att även saker som att till exempel kasta en drink på en annan deltagare eller fysiskt knuffa till någon leder till varningar som till slut kan få deltagare hemskickade. Vad gäller den höga alkoholkonsumtion som råder på hotellet berättar hon att det trots allt fanns en viss begränsning.

– Produktionen kunde säga stopp när de kände att det var dags för deltagarna att gå och lägga sig vid kvällarnas slut, men jag tror inte att jag var med om att deltagare blev nekad alkohol när andra deltagare drack, skriver Anna.


Brister inom produktionen avslöjades efter övergreppen

Med anledning av de risker som finns på hotellet är det viktigt för produktionen att vara förberedda med tydliga regler och rutiner om något skulle inträffa, men efter de senaste incidenterna där en manlig deltagare utsatte flera kvinnliga deltagare för trakasserier och sexuella övergrepp blev bristerna tydliga. Förutom att ingen från produktionen ingrep och stoppade övergreppen har de dessutom tystat deltagare och anställda från att prata om det som inträffade.

Det har tidigare år förekommit situationer där manliga deltagare trakasserat andra kvinnliga medverkande utan att produktionen vidtagit nödvändiga åtgärder. Det handlar bland annat om en händelse från 2020 som aldrig visades på tv, men som blivit uppmärksammat efteråt i sociala medier.

Enligt en artikel från Expressen var det en situation där en manlig deltagare försökte kyssa en kvinnlig medverkande och samtidigt sätta sig i gränsle över henne. I ett mejl till Expressen förklarade NENT Groups presschef Susanne Nylén att produktionen ingrep efter händelsen och löste konflikten dagen efter. Den kvinnliga deltagaren säger däremot att produktionen ringde till telefonen i det rum som de båda deltagarna befann sig i, men inte ingripit på något annat sätt.

I ett instagraminlägg beskriver den manliga deltagaren det hela som ett stort missförstånd. Han förklarar sitt beteende med att han “var så full att han knappt kunde stå på benen”, att han skulle hälsa på den kvinnliga deltagaren genom att lägga sig över henne och samtidigt ge henne en kram, men att han “var så full att han inte förstod att hon sa att det var nog”.

– Den kvinnliga deltagaren har sin uppfattning av vad som hände och det har vi full respekt för. Tyvärr verkar minnesbilderna gå lite isär om denna kväll men utan att gå in på detaljer stämmer varken kvinnans eller mannens version till fullo. Det förringar dock inte framför allt kvinnans upplevelse av incidenten, skriver Susanne Nylén från NENT i ett mejl till Expressen.

Den manliga deltagaren serverades inte mer alkohol samma kväll som händelsen inträffade och valde sedan självmant att inte dricka mer under säsongen.


Granskningen av paradiset fortsätter

Vi har systematiskt granskat sex tidigare säsonger av Paradise Hotel och gjort iakttagelser som visar att programmet borde ha slopats för längesen. I nästa del lyfter vi kvinnornas utsatta situation i paradiset år efter år…

Av: Victoria Essenholm, Gabriella Johansson och Jennifer Laxén