Illustration: Jonathan Fokine.

I början av månaden kryllade startsidan med bilder som förknippas med poliser. Det såldes magasinfickor och polisernas chefer sa att de inte hade någon aning om att deras anställda driver företaget. I slutet av månaden har både bilder och produkter försvunnit från hemsidan.

Sedan 2016 har Ingripandepolisen och Samordnaren drivit sitt företag Tunnablålinjen AB. Ingripandepolisen beskriver att företagets huvudsakliga syfte är att finansiera den insamlingsstiftelse som de varit med att skapa.

”Det viktigaste för oss är stiftelsen Blåljus i samverkan som är navet i allt vi gör. Allt runtomkring är enbart till för att den verksamheten ska fungera så bra som möjligt”, skriver han i ett sms.

Lars Eckerdal och Erik Nord är chefer över de polisområden som Göteborgspoliserna arbetar i. De berättade att de hade bett Göteborgspoliserna att anmäla sin bisyssla direkt när de fått reda på att det var dem som drev företaget.

– Jag har uppmanat polisen som jag är chef över i mitt polisområde att ansöka om bisyssla så att den får prövas, sade Lars Eckerdal.

Bilden till vänster är en skärmdump från företagets hemsida 3 maj. Bilden till höger är en skärmdump från företagets hemsida 27 maj.

Sedan dess har flera förändringar skett på företagets hemsida. Magasinfickan finns fortfarande kvar på hemsidan, men beskrivningen har gjorts om. Förut beskrevs det hur fickan skulle monteras och hur man lättast skulle göra för att byta magasin i sitt automatvapen. Nu har de instruktionerna tagits bort.

Den vänstra bilden är en skärmdump från företagets startsida 18 maj. Bilden till höger är en skärmdump från samma sida 26 maj.

På startsidan har flera bilder bytts ut. På produktfliken där det förut stod ”Taktiska produkter” står det nu “Utrustning”. Till fliken var det tidigare en bild på vad som ser ut att vara en uniformerad polis, men nu är den utbytt till en bild på en ryggsäck.

Den vänstra bilden är en skärmdump från företagets startsida den 3 maj. Bilden till höger är en skärmdump från samma sida den 26 maj.

Längst ner på hemsidan fanns det förut en bild på en polisbil, men nu är den borttagen. Men långt ifrån alla bilder som förknippas med polis är borttagna från sidan. Till flera av produkterna finns det fortfarande bilder på vad som ser ut att vara uniformerad polis och även produkter med polisens logotyp finns kvar på hemsidan.

När Dcase tidigare frågade advokaten Jessica Stålhammar om hur hon såg på Bolagspolisernas bisyssla sa hon såhär:

– Det är av olika skäl mycket viktigt att allmänheten har högt förtroende för polisen, med hänsyn till att de utför myndighetsutövande uppgifter och till viss del utövar rättsskipning. Det finns stor risk för olika jävs- och konfliktsituationer. Det aktuella fallet låter som ett klockrent exempel på en otillåten bisyssla. 

Dcase.se har sökt Samordnaren och Ingripandepolisen.