Fem gånger erbjuds reportern riskutbildning utan att delta på plats.

DCase:s undersökning leder fram till trafikskolor och personer som är beredda att fiffla. Vi spelade in när de erbjöd sig att fiffla mot betalning.

Här är andra delen i granskningen #Riskfifflet – se video i artikeln!

En onsdagsmorgon i april plingar det till i telefonen. En notis från Messenger lyser upp skärmen till en av våra reportrar. Vi får ett meddelande från en okänd person som är administratör i en av grupperna där vi tidigare har skrivit ett inlägg på Facebook. Inlägget som vi skrev om riskutbildning godkändes aldrig för publicering av administratören – som blir vår väg in i granskningen. Det är personen som kontaktar oss:

”Hej”, skriver han. 

“Jag såg att du hade lagt ut ett inlägg om riskettan och risktvåan”, skriver han. 

DCase:s reporter: “Ja”

“Ring när det är möjligt för dig”, skriver han.

***

I början av april får vi höra att det går att göra riskettan och risktvåan – utan att vara på plats. 

Det fångar vårt intresse. 

För att undersöka om det stämmer bestämmer vi oss för att wallraffa. Vi gör inlägg på olika plattformar och i sociala medier-grupper. Flera av de grupper som vi skriver i har med körkortsprocessen att göra. Andra grupper är mer allmänna – där görs inlägg om olika ämnen. Vi gör inlägg på både svenska och arabiska. Vi skriver att vi håller på att ta körkort och att vi vill göra riskettan och risktvåan – men att vi inte har möjlighet att vara på plats och delta. Vi önskar därför få göra dessa moment utan att närvara och frågar oss fram i olika inlägg. Det leder oss fram till Messenger-konversationen ovan – bland annat.

***

Vår reporter kommer överens med personen på Messenger att de ska höras under dagen.

Klockan har hunnit bli 15.08. Vi får prata med administratören över ljudsamtal på Messenger:

–  Ja, kolla, jag vet vad du är ute efter men nämn inte namnet på dem. Det kan jag fixa åt dig som du hade skrivit, inget problem, säger han bland annat under samtalet.

Det kommer till vår kännedom att personen vi pratar med har en Youtubekanal med ett stort antal följare. På plattformen kan man se att han uppskattas av sin följarskara.

Det är inte bara han – ”Youtubern” – som tillåter oss göra riskutbildning utan att vara på plats.

Så erbjuder de riskfiffel – del ett:

DCASE AVSLÖJAR: #RISKFIFFLET. I vår undersökning har vi fått hjälp av en arabiskspråkig journalist och översättare, Sana Al Jazairi, som bekräftar att textningen är korrekt. Redigering: Ruwaida Seraj.

”Youtubern” blir början på vår undersökning. Det är efter samtalet med honom som vi bestämmer oss för att undersöka hur det faktiskt ligger till.

En av våra reportrar får ett tips om en trafikskola i Värmland som låter personer bli godkända på riskutbildning utan att närvara. Den 17 april klockan 13.54 gör vi ett samtal till trafikskolan. Vår reporter utger sig för att vara en tjej som bor långt bort från skolan och därmed har svårt att delta på plats på riskutbildningen. Hon bor i Sundsvall.

 – Nej, det går inte, du måste delta på plats, uppger en person vid trafikskolan.

DCace:s reporter: Jag måste vara på skolan?

– Ja.

Personen vid trafikskolan säger att det inte går. Vi upprepar frågan igen: ”Så det går inte att fixa det?”

Då vänder sig personen till någon annan på trafikskolan.

I bakgrunden hör vår reporter hur personen på andra sidan samtalet frågar någon annan på skolan om det går att fixa det.

Vår reporter får nu prata med en annan person på skolan.

DCace:s reporter: Jag fick ditt nummer från någon för att jag letade efter en körskola där jag kan utföra riskettan och risktvåan utan deltagande, och det för att jag går på universitet och det är jättesvårt för mig att delta. 

– Okej, men får jag bara veta vem som gav dig numret? För vi gör inte det till någon vi inte känner, det är därför, säger personen vår reporter nu pratar med.

Efter det ber han reportern om att skicka en bild på sin id-handling:

– Du kan skicka bild på ditt id-kort på Whatsapp och jag fixar det åt dig. 

Det kostar 3500, uppger personen.

DCase:s reporter: Okej, men är det verkligen säkert att det går och fixa?

– Ja, det är säkert.

Så erbjuder de riskfiffel – del två:

DCASE AVSLÖJAR: #RISKFIFFLET. I del två erbjuder två trafikskolor oss att skippa obligatoriska moment. Redigering: Ruwaida Seraj.

När vi breddar vår undersökning och ringer till 49 trafikskolor och personer som vi fått kontakt med på sociala medier blir utslaget att vi vid fem tillfällen får ett ja till att utföra någon del i riskutbildningen utan att vara på plats.

DCase avslöjar: Så fifflas det med riskutbildningen – elever godkänns utan att delta

I två av de fem fallen får vi höra att vi kan göra riskettan utan att vara på plats – men att vi under risktvåan måste delta.

I tre av de fem fallen säger personer till oss att vi kan göra båda delarna i riskutbildningen utan att närvara på plats.

Två av de fem personer som vi pratar med finns på trafikskolor på olika orter i Sverige.

De tre andra personerna som säger ja kommer vi i kontakt med via sociala medier. Om samtliga har någon koppling till en trafikskola, eller om de fungerar som en slags ”mellanhand”, är oklart.

– Nej, faktiskt vi har inte sånt, dock kan jag fixa riskettan åt dig utan problem, uppger en person vid en trafikskola i Skåne till DCase.

DCase:s reporter: Hmm, riskettan, men den med halkbana går inte? 

– Ja, då måste du delta, säger personen.

Samtidigt är det många trafikskolor och personer som säger nej till reportrarnas önskemål om riskutbildningen: Totalt 44 stycken.

– Nej, det går inte, säger en person vid en trafikskola i Upplands län och skrattar.

– Du måste vara på plats.

En trafikskola i Gästrikland är också en av dem som säger nej till vårt önskemål om att bli godkänd utan att delta i utbildningen:

– Nej, nej. Varför skulle du bli godkänd om du inte har gjort dem?

En av våra reportrar säger att hon har hört att det går.

– Nej, absolut inte, uppger personen vid trafikskolan i Gästrikland.

DCase:s reporter: Så det går inte, man måste vara på plats och göra båda?

– Jajamän. Annars har du inte gjort utbildningen. Varför skulle du bli godkänd på någonting du inte har gjort? Det är reglerna från Transportstyrelsen.

Flera av dem vi pratar med förklarar även för oss vad som ingår i momenten och hur delarna i riskutbildningen för personbil fungerar.

Vi pratar också med en trafikskola på Gotland. Även där får vi nej från personal på skolan.

DCase:s reporter: Så det går inte att bli godkänd utan att vara på plats?

– Nej.

DCase:s reporter: För jag har nämligen hört att man ska kunna bli godkänd på riskettan och risktvåan utan att delta – men det är inget som … ?

– Då undrar jag om det är en seriös trafikskola. Så att nej, det går inte. Man måste vara delaktig. Det går inte ens att vara med på länk på riskettan. Risktvåan är ju en sak för då är det halkkörning, så det går ju absolut inte. Men riskettan får vi inte lov att ha via länk, uppger personal vid trafikskolan på Gotland.

Inom kort publiceras även en artikel där de granskade parterna ges möjlighet att bemöta DCase:s kritik och de får ge sin bild av inspelningarna.

I en serie artiklar granskar DCase körkortsprocessen i Sverige – och det fiffel som gömmer sig bakom de obligatoriska momenten.

Saleha Saleha 

Ruwaida Seraj 

Walaa Naeem 

Paulina Haglund