Sluta ditt nio till fem-jobb, arbeta hemifrån soffan och var din egen chef. Så såg drömmen ut för de tre personer vi intervjuat – det var därför de gick med i IM Academy.

Men hur långt borta är de från drömmen om att tjäna pengar hemifrån soffan?

Intervjupersonerna vittnar om att för att IM Academy ska lyckas så måste medlemmarna hela tiden rekrytera nya personer – som ett pyramidspel.

Wilmer Grelsson och två andra personer som valt att vara anonyma. Illustration: Rani Amir

Att tjäna pengar utan att behöva jobba åtta timmar om dagen, har varit en dröm sedan åtta timmars arbetsdag infördes. Men för de flesta är detta inte en realitet. I denna undersökning har vi granskat ett företag som påstår sig kunna ge den möjligheten. Möjligheten heter trading och är en finansiell marknad för valutahandel och för bara 2000 kronor kan du tjäna pengar utan att behöva jobba på ett ”vanligt jobb” – påstår IM Academy.

I september förra året blev Albin, som egentligen heter något annat, erbjuden att gå med i Team100 av en kompis. Kompisen efterlyste personer som ville tjäna pengar genom att sitta hemma och arbeta utan schemalagda tider. Företaget ger ut olika utbildningar där de som ansluter får lära sig mer om valutahandel.

– Det var som en onlineskola med videoklipp där du tränade och lärde dig systemen. Det var fyra till fem minuters klipp med ungefär 90 avsnitt där du var tvungen att kolla och hänga med väldigt noggrant för att lära dig, skapa ett konto och lägga in pengar för att börja trada, säger Albin.

Vad är Team100?

“Team100 är en grupp individer i Sverige som arbetar tillsammans för att uppnå de mål och visioner var och en har i livet”. Det säger Kimmy Pilo, grundare av Team100, i en av sina videoklipp på Youtube. Enligt honom har vi alla människor något gemensamt, ett stort starkt behov av ekonomisk frihet.

När vi frågar Albin varför han gick med i IM Academy och Team100 berättar han att han ville tjäna lite extra pengar vid sidan av och samtidigt lära sig lite mer om trading. 

– Jag tänkte att jag går med en månad och testar. Medlemmarna i Team100 pratade mycket om att styra sitt egna liv, säger Albin. 

Att bestämma över sig själv samtidigt som man tjänar stora pengar och kunna jobba oavsett var man är, var något som två tidigare medlemmar drömde om. 

– Det lät så enkelt att tjäna bra pengar så jag ville testa på och se vad de var. Jag hade inte testat om det inte gick att få tillbaka pengarna under testperioden. Jag tänkte varför inte, för att se om det var värt det, säger Wilmer Grelsson.

Känns de olika utbildningspaketen prisvärda?

– Det är väldigt dyrt att köpa paketen (174 dollar i månaden), man hade lika gärna kunna kollat på Youtube och lärt sig lika mycket tycker jag. Men då får man det inte serverat på samma sätt utan då får man leta själv, säger Wilmer Grelsson. 

Oskar, som egentligen också heter något annat, verkar ogilla att prata negativt om Team100. När vi frågar honom om gruppen märker vi att han undviker vissa svar. Det är svårt att få en helt klar bild av vad han tycker när vi intervjuar honom. 

Han menar att det är svårt för honom att bedöma om paketen var prisvärda eller inte. 

– Jag vet några som tycker att paketen är prisvärda eftersom det gått bra för dem. För mig var de inte prisvärda då jag inte la ner tid på det, det är mitt fel, säger han.

Albin berättar att företaget IM Academy drar pengarna direkt, samma dag som du skapar kontot, samtidigt som det är svårt att hitta var du avslutar prenumerationen. 

– Det var väldigt svårt att hitta avbrytningsknappen. Man var tvungen att söka rätt avancerat. Betalningen rullar på och man märker knappt själv att man betalar. Det är lite mygel, mycket är gömt för att de ska tjäna pengar på det, säger Albin. 

IM Academy är ett stort globalt företag, men för att företaget ska lyckas måste medlemmarna rekrytera nya personer. Det är något som Albin, Oskar och Wilmer vittnar om.

– Du ska lägga folk under dig för att få en stadig inkomst, det blir som en hierarki. Nästan som en stege, alla ska liksom rekrytera olika hela tiden och bygga på dig hela tiden. Så det är svinmånga du måste rekrytera för att tjäna på det. Det är inte lätt och det är många som hoppar av, säger Albin.

Wilmer Grelsson berättar att det var uppenbart att rekrytering var viktigt. Det var så medlemmarna tjänade pengar.
– För att just tjäna pengar skulle man värva minst tre, men hur mycket man fick minns jag inte. Fick man in två personer kunde man täcka sin månadsavgift för utbildningen. 

Oskar verkar nervös när han får frågan om rekryteringsprocessen kring Team100. Han menar på att det inte enbart handlar om att rekrytera folk men han förstår att många har den synvinkeln.

– Det behöver inte vara viktigt men det underlättar definitivt, säger han.

Tycker du att det är mer som ett pyramidspel än trading?

– Ja det skulle jag säga, de snackar inte så mycket trading egentligen. Det är ju bara bygga din egna grupp och tjäna pengar på att rekrytera folk. Det tyckte jag var uselt, man ska tjäna pengar på att lura med andra som får betala medan du själv klättrar, säger Albin. 

Förhoppningarna om att tjäna pengar var stora. Drömmen var att leva på det på heltid. Men något gick snett. Det dröjde inte länge innan Albin, Oskar och Wilmer hoppade av. 

– Anledningen till varför jag hoppade av är för att de enda jag anser att de tjänar pengar på är att “lura” in andra i teamet och få på så vis en ersättning varje månad. Tradingsystemet eller tradingplattformen ser jag som väldigt oeffektivt med väldigt dålig risk/reward. Då köper jag mycket hellre aktier via exempelvis Avanzas plattform, säger Wilmer Grelsson. 

Motivation, tid och pengar var de tre främsta anledningarna till varför Albin och Oskar lämnade företaget. De kände att det var dyrt samtidigt som man var tvungen att värva massa människor. 

De tidigare medlemmarna gick in med förhoppningarna om att tjäna snabba pengar, men tjänade Albin, Oskar och Wilmer något egentligen?

– Jag tjänade ingenting, det enda positiva jag tar med mig från den perioden är att jag fick lite mer kunskap kring valutor. Jag gjorde en återbetalning, dock var jag faktiskt skeptisk till att det skulle kunna gå att få en återbetalning för sin testperiod, säger Wilmer Grelsson. 

Oskar och Albin gick minus under de månader de var med. Albin förlorade över 5000 kronor, han försökte vara med och lära sig men kände att han inte var så säker på hur man skulle göra för att tjäna pengar genom trading. Albin visste däremot att han kunde tjäna pengar på att rekrytera folk. 

– På de möten jag var på pratade de alltid om att värva personer, säger han. 

När huvudfokus ligger på att värva deltagare misstänker man pyramidspel.

Är IM Academy ett pyramidspel? Den frågan vill vi ställa till företrädare för företaget. Håller IM Academys koncept utan att medlemmarnas huvudfokus är att värva nya medlemmar?

Det här är första delen i artikelserien #PyramidAcademy. I kommande artiklar berättar vi hur vi gjorde för att komma närmare verksamheten inifrån.

Reportrar: Anton Storm, Rani Amir