Foto: Josefin Oskarsson.

En nyhetsnotis i mobilen: Minst tolv kvinnor misstänks ha mördats i år, de flesta av en närstående man. Under hela förra året bekräftades tio.

En till nyhetsnotis: Ny lag tvingar kvinnojourer att stänga sina skyddade boenden. Boenden dit kvinnor i våldsamma relationer kan fly. Där de kan få hjälp.

Hur kan det ha blivit såhär? Det är där och då som vi bestämmer oss för att börja vår granskning.

April 2024. Mittuniversitetet i Sundsvall. 

Sol men vinterjacka, värma händerna på take away-muggen. Det är en kall vår i år.

Vi ringer telefonsamtal efter telefonsamtal. På andra sidan linjen svarar kvinnor som arbetar på någon av landets runt 100 ideella kvinnojourer. De flesta av jourerna har någon eller några få anställda, vissa ingen alls. Resterande arbetar ideellt som volontärer för att hjälpa våldsutsatta kvinnor. Kontentan är samma hos många av de kvinnor vi pratar med: det här är en kris.

De räddade mitt liv.

Noah

Det är just de ideella kvinnojourernas skyddsboenden som blir färre nu. Vår kartläggning visar att 25 ideella kvinnojourer redan nu har stängt eller beslutat om att stänga sina skyddade boenden. För många av dem som ännu är kvar är framtiden osäker, visar vår granskning. Stora områden har blivit utan ideellt skyddat boende; norr om Skellefteå finns inga kvar alls. Varför?

Klicka på ikonen i vänstra hörnet för att se förklaring till markörerna.

1 april 2024

Det här började långt innan vår granskning. Under ungefär ett års tid har riksdagen och regeringen arbetat fram en ny lagstiftning som nu har trätt i kraft från och med den 1 april 2024. Lagen om tillståndsplikt för skyddade boenden. 

Syftet med lagen är att förbättra stödet för utsatta personer som behöver skydd mot hot, våld och andra övergrepp. Man vill också säkerställa att barn som kommer till skyddade boenden tillsammans med sin vårdnadshavare får så bra hjälp som möjligt. Förhoppningen med lagen är att få bort oseriösa och kriminella vinstdrivande aktörer som driver skyddade boenden.

Men hur leder en lag som har skapats för att skydda utsatta kvinnor och barn till att skyddsboenden dit de kan fly måste stänga? 

Bilden är en genrebild. Foto: Josefin Oskarsson

För att den nya lagen innebär att privata aktörer som bedriver eller vill bedriva skyddat boende nu måste ansöka om tillstånd till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Att ansöka kostar 30 000 kronor och för att få tillstånd ställs högre krav än tidigare. Det skyddade boendet måste nu ha minst en utbildad anställd. Det ställs också krav på att myndigheterna ska få mer insyn i verksamheten och att det ska finnas ett tätare samarbete med socialtjänsten.

Lagen berör inte bara privata vinstdrivande företag, utan även icke-vinstdrivande organisationer faller under lagen. Det innebär stora ekonomiska svårigheter för många av de ideella kvinnojourerna. Att ha minst en anställd är dyrt för organisationer som i stor utsträckning arbetar med volontärer, där de ekonomiska förutsättningarna är begränsade. De kvinnojourer som inte kan möta den nya lagens krav måste lägga ner sina ideella skyddade boenden. Även de som väljer att inte söka tillstånd lägger ner.

Redan nu är det alltså 25 stycken.

25 rader markerade i rött i vår lista av ideella skyddsboenden, sorterade med varsin siffra. Vi vill komma förbi siffrorna, förbi de röda bokstäverna på skärmen. Vi vill prata med en kvinna som själv har levt på ett skyddat boende och som vet vad som hade hänt henne om det inte fanns.

Slutet av april 2023

Vi skriver i internetforum, facebookgrupper, och lägger ut på våra sociala medier. Vi eftersöker kvinnor som vill dela sin historia. Inga svar kommer – förrän mejlkorgen en kväll plingar till.

23 apr. 2024 20:27:

Hej 
Jag har levt i ett förhållande där jag tvingats fly med hjälp av kvinnojour/skyddat boende. 
Jag lever skyddat men pratar gärna med er. 

Mvh
Noah

Vi möter Noah genom pixlarna i en webbkamera; hon befinner sig i en annan del av Sverige, på en adress hennes exflickvän inte känner till. Hon sitter i en soffa framför en tavelvägg med färgglad konst och möter stadigt vår blick genom kameran, men rösten bryts när hon börjar berätta.

– Jag hade jättemycket självmordstankar. Jag såg ingen utväg, mitt liv var slut för mig. 

Kvinnojouren och det skyddade boendet blev hennes räddning.

Bilden är en genrebild. Foto: Josefin Oskarsson

Bara två veckor efter att Noah träffade sin exflickvän flyttade hon in hos Noah. Det som skulle följa var två och ett halvt år av misshandel – psykisk, ekonomisk, våld mot djur. Isolering, kränkningar, kontroll.

– Det blev värre och värre. Allt jag gjorde fel, alla kränkningar. Hur ful jag var, hur illa jag luktade, hur jag städade fel, hur jag lagade mat fel, hur jag handlade fel, allt. Jag gick på tå hela tiden, gjorde jag fel så kunde hon vara tyst i flera dagar och låtsas som att jag var luft, säger Noah. 

Hon gestikulerar med händerna när hon berättar, betonar orden. Hon förklarar hur hon helt isolerades från sina vänner och familj, hur hennes telefon hela tiden kollades. Hur hon inte trodde att hon kunde få hjälp av en kvinnojour eftersom hon levde med en kvinna, eftersom hon inte tänkte att det var våld eller att någon skulle tro henne. 

Bilden är en genrebild. Foto: Josefin Oskarsson

Till slut, en fredag år 2019, fick hon tillåtelse att träffa en av sina vänner. Det var den dagen som blev räddningen. Vännen la sin telefon i Noahs hand och sa: Du kan i alla fall ringa en kvinnojour. Du kan bara prata med dem. Noah ringde – på andra sidan svarade en arbetande på kvinnojouren i hennes lilla stad.

– Hon sa direkt: Det du utsätts för är våld. Du måste därifrån nu. Du måste få hjälp. 

Noah vet inte hur många timmar de pratade men minns den starka känslan av stöd och hjälp, av att bli förstådd. Hon säger att det var som en bekräftelse på att det som hände henne var på riktigt, och hennes ögon tåras. På fredagen tog Noah kontakt med kvinnojouren. På torsdagen veckan efter fick hon hjälp att fly till det skyddade boendet. 

– De räddade mitt liv, det kan jag säga, säger hon.

Vi frågar henne om hon tror att det finns en risk att fler kvinnor stannar kvar i en destruktiv relation om många ideella kvinnojourers skyddade boenden stänger.
– Det tror jag absolut, säger Noah.


I nästa avsnitt gör vi en djupdykning i lagen och dess konsekvenser med hjälp av experter.

Nora Holand

Josefin Oskarsson

Anders Fellman

Lina Aili Spjälle