Skillnaden mellan ett multi-level marketing företag (mlm) och pyramidspel kan ofta vara svår att avgöra.

IM Academy påstår sig vara det ena men har samtidigt mer likheter med det andra och myndigheterna i flera europeiska länder varnar för verksamheten.

Grundaren har också ett förflutet som pekar i en riktning – här är hans historia.

Begreppet pyramidspel är något som ofta dyker upp när någon misstänker en bluff från ett företag. Men i verkligheten finns det mycket som liknar pyramidspel.

Vad är skillnaden på ett mlm-företag och ett pyramidspel?

Mlm-företag och pyramidspel skiljer sig enligt spelinspektionen genom sättet de tjänar pengar. Båda sätten handlar om att rekrytera. Men i ett mlm-företag tjänar en pengar i första hand på en produkt. I ett pyramidspel tjänar du inte särskilt mycket på produkten, utan genom att rekrytera i stället. Men kanske är den mest väsentliga skillnaden att pyramidspel är olagligt i Sverige.

IM Academy är ett företag som påstår sig vara ett mlm-företag. Men enligt den granskning Dcase gjort finns större likheter med ett pyramidspel.

Företaget som lovar ut snabba pengar

IM Academy är ett globalt företag som är grundat av Christopher Terry. Han är tidigare dömd för att ha drivit ett pyramidspel vid namnet Imarketslive. 

Terry använde Imarketslive för att sälja utbildningar om trading. Men när Imarketslive blev dömt för att vara ett pyramidspel valde Christopher Terry att byta namn på företaget. Nu heter det IM Academy och verksamheten har inte förändrats.

Utbildningen som erbjuds av IM Academy handlar om trading. För den som är duktig kan trading gynna sig. Men listan på traders som tjänar stora pengar är inte lång. Enligt IM Academy själva är det bara en procent av befolkningen som har trading som heltidsjobb. Varför vill IM Academy i så fall att så många ska bli traders, om det är så få som kan bli det?

Utbildningen i sig går ut på att själv lära sig trading med hjälp av instruktionsfilmer. Filmerna är nödvändigtvis inte dåliga. Vi kan inte heller se att filmernas innehåll på något sätt skulle vara missvisande. Men går det att bli trader av dem?

– Det är väldigt dyrt. Man hade lika gärna kunna kolla på Youtube och lärt sig lika mycket tycker jag. Men då får man det inte serverat på samma sätt utan då får man leta själv, säger tidigare medlemmen Wilmer Grelsson.

Enligt före detta medlemmar och rekryterare har filmerna varit sekundära. För att tjäna pengar måste man rekrytera i första hand.

Varningarna om IM Academy

Flertalet tillsynsmyndigheter för finansmarknaden har varnat om IM Academy. Bland annat den franska myndigheten AMF och den brittiska FCA. Finansinspektionen i Sverige har utfärdat en varning på grund av att spanska CNMV gjort det. 

Varningarna vi får av andra länder. Där lägger inte oss inte i så mycket. Vi har inte gjort någon egen undersökning. Vi samarbetar myndigheter emellan så vi har bara publicerat deras varning. Mikael Sandahl Finansinspektör, investeringsbidrägeri

Anledningen till varför finansinpektionen varnar om IM Academy är just på grund av att andra myndigheter gjort det. Svenska finansinspektionen har själva inte gjort någon egen undersökning.

– Det vi kan hitta från när CNMV utlöste varningen för ett år sen är att IM Academy då skulle sakna finansiellt tillstånd. Men vi brukar inte göra egna undersökningar när vi får in varningar så vi vet om det kan finnas ytterligare anledningar. Vi har ett samarbete med myndigheter runt om i Europa och där plockar vi varningar från varandra, säger finansinspektör, Mikael Sandahl.

Förutom att många europeiska myndigheter varnar för IM Academy gör även många privatpersoner detta på Youtube och Reddit. På nätet finns även artiklar på spanska och engelska, där skribenterna försöker leda i bevis att IM Academy är ett pyramidspel.

Hemsidan OpenCorparates är en sida som delar företagsinformation på ett transparent sätt. Där kan man se att IM Academy är skrivet i Mauritius. Men på sin hemsida skriver de att huvudkontoret ligger i New York.

Christopher Terry, som grundade IM Academy, började sin bana med pyramidspel redan på 1990-talet, i pyramidspelet Amway. Där var han däremot inte med i ledningen, utan en av dem som blev rekryterade.

För många skulle detta kunna vara slutet på en pyramidspels-karriär, men för Terry var det inte så. Han förstod hur pyramidspelen fungerar och har ägnat tid till att själv bli miljonär på sådant sätt.

Han är sedan tidigare fälld för att ha drivit ett pyramidspel. Även andra i IM Academy har en historia, exempelvis Isis de la Torre som deltog tidigare i Imarketslive. Nu är hon finansdirektör på IM Academy.

Vi har försökt nå Christopher Terry för vidare en kommentar, men utan resultat.

Det här är sista delen i vår artikelserie #PyramidAcademy.

Reporter: Anton Storm, Rani Amir