Socialminister Lena Hallengren. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Glesbygden riskerar att få färre vårdalternativ jämfört med storstäderna. Nätläkarbolagen kan tvingas öppna vårdcentraler i samtliga regioner för att kunna erbjuda digital vård i hela Sverige.

Jag använder Kry ofta och älskar det. Jag tänker att det är ännu viktigare med onlinevård om man bor i glesbygd, skriver en person på Facebook.

Nätläkarbolagens framtid ligger just nu i händerna på socialminister Lena Hallengren. En statlig utredningen av Göran Stiernstedt föreslår bland annat att nätläkarbolag behöver öppna egna hälsocentraler, eller bli underleverantörer till befintliga hälsocentraler, för att kunna erbjuda sina tjänster i hela Sverige. 

LÄS MER: Kostnaderna för nätläkare ökar – ingen minskning av fysiska vårdbesök

“Vi är jättebra på digital vård, det finns gott om bra vårdcentraler, varför ska vi då bli fysiska och de digitala?” skriver Petronella Warg, kommunikationschef, Min doktor.

Leo Heijbel, marknadschef för Doktor.se skriver: “Förslaget riskerar att bevara ett gammalt system snarare än att leda till utveckling. Digital vård är väldigt jämlikt i den mening att en person i Haparanda kan få exakt samma vård som en person som bor i innerstaden i Stockholm”.

Utredningen ska bland annat ge förslag på hur man kan åtgärda de problem som uppstått när nätläkarbolagen vuxit sig större. Nätläkarbolagen tar betalt per enskilt besök vilket skapar stora kostnader för regioner och vårdcentraler. Utöver kostnaden är det centrala problemet att nätläkare arbetar i ett system vid sidan av den vanliga vården, vilket skapar komplikationer när det kommer till bland annat journalhantering. Den nuvarande lagstiftningen är inte avsett för de tjänster som nätläkare erbjuder, enligt utredningen. 

Vi är jättebra på digital vård, det finns gott om bra vårdcentraler, varför ska vi då bli fysiska och de digitala?

Min doktor

Förslaget om att nätläkarbolagen måste öppna vårdcentraler har däremot lett till frågan om hur glesbygden skulle drabbas. 

Sveriges kommuner och regioner (SKR) hade gärna sett att utredningen redovisade några andra alternativ för att hitta en bättre lösning. 

– Den digitala tekniken är gränsöverskridande, den struntar i de gränser vi hittar på. Och ska vi kunna dra nytta av detta kan vi inte hänvisa till att alla ska behöva ha en fysisk vårdcentral för att kunna ha ett digitalt utbud. Det viktiga är att det digitala kan gå hand i hand med det fysiska på något sätt, säger Patrik Sundström, ansvarig E-hälsa SKR. 

Patrik Sundström menar att det är viktigt att vi tar vara på den digitala vården. Foto: Pressbid

Ett Facebookinlägg om förslaget skapade blandade reaktioner. En kvinna skrev: “Jag använder Kry ofta och älskar det. Jag tänker att det är ännu viktigare med onlinevård om man bor i glesbygd.” 

En annan kvinna skrev: “Perfekt när man aldrig får någon tid för att förnya recept. Väntade i en månad på min vårdcentral, sedan blev det Kry och på tre minuter var det klart. Vårdcentraler kan gott få böter när de inte kan leverera tider till de kunder som de knutit till sig!

En person som var positiv till förslaget skrev: “Skitbra. De här apparna tar så jävla mycket resurser från sjukvården så super om de tvingas köra allt själva framöver.

LÄS MER: Samtal till 1177 minskar – nätläkare kritiseras för arbetsmetod

Det här är den femte och sista delen i artikelserien #GratisOchDyr om nätläkare.

Amanda Rubensson
Kajsa Sjödin
Emil Lindqvist