Del 3 – Testosteronläkaren och omskärelsen

Svenska läkare som jobbar utomlands kan i princip begå vilka misstag som helst utan att bli av med sin legitimation i Sverige. En svensk läkare miste legitimationen i Norge. Efter tre år av fortsatt arbete i Sverige inkom ett allvarligt klagomål mot honom.

– Han har berövat mig något han inte fick göra. Detta är det värsta som har hänt mig, berättar Kristian som fått sin penis felaktigt opererad.

Kristian är en gift man i 50-års åldern. Han upplevde besvär med sin penis och sökte vård för detta. Han blev då remitterad av sin husläkare till en privat klinik i Stockholm. Han hade trång förhud och trodde att han skulle få hjälp av läkaren att knipsa sin sträng. Han fick en operation utfärdad av läkaren, men det var något som inte stämde.

Det var i samband med eftervården efter operationen som Kristian fick reda på att allt inte gått rätt till. Sjuksköterskan berättade vad han skulle tänka på efter operationen. Då säger Kristian ifrån. Det är inte alls detta ingrepp som han bett om. Han ville enbart få sin sträng knipsad men istället hade han fått hela förhuden borttagen.

– Sköterskan reagerade med förskräckelse och tog direkt in läkaren. Men han menade att han inte gjort något fel. 

Kristian blev omskuren mot sin vilja. Enligt honom ska läkaren ha sagt att han inte omskurit honom utan att han ”bara tagit bort lite förhud”. Kristian har fått en second opinion av en annan läkare som menar att han visst blivit omskuren. 

– Det värsta var att läkaren avslutade med att säga att min fru skulle bli nöjd. Jag trodde inte mina öron. Detta uttalande togs upp vid återbesöket som jag krävde att få. Då sa han att han inte kände igen sig i uttalandet. 

“Det är inte jag längre, jag vill inte vara omskuren! Jag saknar min förhud.”

Detta skriver kristian i klagomålet mot läkaren till ivo

Kristian menar att han var noga med att berätta för läkaren att detta bara handlade om att knipsa av strängen och ingenting annat. Läkaren ska ha nämnt att det bara skulle ta fem minuter att göra ingreppet. Kristian berättar att han därför är säker på att läkaren inte missbedömt honom. 

– Det tog ett tag innan det sjönk in, att jag verkligen blivit omskuren. Jag blev och är ännu givetvis jätteförbannad och ledsen över händelsen. Han har berövat mig något han inte fick göra. Detta är det värsta jag varit med om. Det känns som ett övergrepp.

Kristian beskriver hur han inte längre vill vistas bland andra i duschen, exempelvis när han badar bastu. Han säger också att hans känslighet är bortdomnad. I klagomålet berättar han:

– Tanken på att det aldrig blir samma snopp igen gör mig deppig. Det är inte lika skönt vid sex längre.

Han var inte alls medveten om läkarens tidigare felbehandlingar i Norge. När vi berättade om detta för honom blev han upprörd. Han säger att han tycker det är jättemärkligt att IVO lade ner den första utredningen utan åtgärder.

– Hade jag vetat om detta hade jag aldrig sökt mig dit och låtit läkaren behandla mig. Det är självklart att en läkare som mist sin legitimation i ett land inte ska få tillstånd att jobba i ett annat land och utsätta fler patienter. 

Under 2018 fick IVO in en anmälan från norska Helsetilsynet angående de 829 felbehandlingarna som läkaren begått i Norge. IVO startade då en utredning angående läkarens yrkesutövning. I mars 2021 lade IVO ner utredningen utan åtgärder. Det vill säga att läkaren fortsatt fick behandla patienter i Sverige. I juni samma år får IVO in ett tips om att läkaren nu i Sverige ska ha felaktigt skrivit ut testosteron till en patient. IVO startade en utredning av företaget där läkaren jobbade, men såg inga brister. Senare i oktober fick IVO in Kristians klagomål om den felaktiga omskärelsen.

Alltså har IVO tillåtit denna läkare att fortsätta behandla patienter i Sverige. Endast månader senare ska samma läkare orsakat två allvarliga vårdskador.

Angående utredningen i mars om läkarens yrkesutövning skriver Cecilia Holm från IVO:s presstjänst i ett mejl till oss att de fattat beslutet att avsluta utredningen utan åtgärder. Hon skriver: 

“I det fallet fann IVO inte grund för att göra en anmälan till HSAN.”

Vi har sökt den handläggare på IVO som fattade beslutet att avsluta ärendet utan åtgärder, men han jobbar inte längre kvar. Istället sökte vi IVO:s enhetschef Anna-Karin Nyqvist som godkände beslutet. Inte heller hon har svarat oss.  

Klagomålet som Kristian skickat in mot läkaren till IVO är idag under utredning. Han menar att han inte fått något svar på nio månader. När vi kontaktar IVO angående hans klagomål menar de att de inte kommenterar pågående utredningar. 

Läkaren är idag fortfarande verksam i Sverige. Vi har försökt att nå honom för en kommentar. 

Kristian heter egentligen något annat. 

Text: Annika Staf & Sofie Målar 

Grafik: Vilma Pettersson