Klarnas produktchef David Fock, sa den 8 maj till Dagens industri att bedragare bakom bluffsajter använder sig av “sofistikerade” metoder för att använda Klarnas betallösningar.

Dcase kan nu avslöja att det endast tar fem minuter och 11 sekunder genom det internationella e-handelsbolaget Shopify.

Dropshipping är en affärsmodell som innebär att vem som helst, oavsett goda eller onda avsikter, kan bedriva näthandel utan att själv behöva lagra eller skicka produkterna. Detta betyder att ägaren för e-butiken aldrig har haft varorna i egen ägo – det finns ingen mellanhand. Istället skickas varorna från en tredje part, som oftast befinner sig utanför EU.

Med en liten startbudget kan vem som helst med en dator och internetuppkoppling, bedriva ett e-handelsföretag genom dropshipping. Bild: Dcase

Dcase har i en egen databas samlat in över 500 svenskar som blivit lurade av oseriösa dropshippingföretag online. I anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden beskriver många hur de har tagit emot defekta produkter, att varorna ej har anlänt och senare upplevt bristfällig kommunikation med kundtjänst.

Klarnas produktchef, David Fock. Foto: Press

Det har under de senaste månaderna även rapporterats om Klarnas samarbeten med bluffsajter i Dagens industri, Sveriges radios radioprogram Plånboken och SVT. Klarna har efter Di:s granskning klippt banden till hundratals bluffsajter. Men en sida vid namn Vera-Helsingborg, har vid flertalet tillfällen bytt namn och kopplat upp sig mot Klarna på nytt, något som framkom efter en granskning av Di. I en intervju med Dagens industri fick Klarnas produktchef David Fock frågan om Klarna själva inte borde ha upptäckt problemet.

Så här sa David Fock till Dagens industri:

– Det finns all anledning att vara självkritisk här. Det är frustrerande. Vi utvecklar just nu lösningar för att mer långsiktigt kunna blockera alla typer av bluffsajter. Men det är inte en knapptryckning. Det är hyfsat sofistikerade metoder de använder.

Klarna + Shopify

Vad Dcase nu kan bevisa är att vem som helst med internetuppkoppling kan starta en egen webbshop med Klarna som betallösning på drygt fem minuter, genom den internationella e-handelsplattformen Shopify.

Se när Dcase implementerar Klarna i sin egna Shopify-butik på fem minuter och 11 sekunder.

Shopify är noterat på New York stock exchange och har ett börsvärde på nästan 76 miljarder dollar. Bolaget erbjuder företagare och privatpersoner en enkel väg till att starta upp och växa sin egen e-butik. Hos Shopify kan du enkelt bygga en egen butik genom deras egna butikslayouter och de erbjuder även kontakt till producenter och leverantörer av varor, direkt från Kina. Butiksägaren får även en full överblick över sin försäljning. Det går till exempel att se basala saker som omsättning, totala antal ordrar och genomsnittligt ordervärde. Men också hur många som besöker webbutiken och hur stor procentandel av besökarna som genomför ett köp. 

När du har en butik kan du enkelt via Shopify implementera betallösningar som Visa och Apple Pay. Men betalningar genom Klarna är det som sticker ut hos de bluffsajter som Dcase har granskat. Klarna har ett samarbete med Shopify som gör att butiksägaren enkelt kan erbjuda Klarnas betalmetoder till sina kunder. På Klarnas egen hemsida skriver de att de genomför granskningar av sina samarbetspartners, men genom att implementera Klarnas betaltjänst via en tredjepart som Shopify, kan du öppna en e-butik, utan Klarnas tillsyn. 

Kringgår tillsynen

Enligt Klarnas butikssupport behöver den som ingår i ett direkt avtal med Klarna ange ett synligt organisationsnummer, fullständig bolagsadress och kontaktinformation, samt ange information om ångerrätt i enlighet med E-handelslagen. Men om man istället använder Shopifys egna betaltjänst, Shopify payments, så ingår redan Klarnas betalmetoder utan tillsyn. Genom Klarnas samarbete med Shopify kan personerna bakom bluffsajterna runda kraven och samtidigt använda Klarnas varumärke som en garant för trovärdighet gentemot kunderna.

– Om du vänder dig till Shopify och vill ha Shopify Payments, deras egna färdiga kassa, så ingår Klarnas betalmetoder. Men då har vi ingen insikt i ditt avtal så vi kan inte hjälpa dig på något sätt. Så om något skulle hända behöver du vända dig till Shopify, säger Klarnas butikssupport när Dcase ringer.

Klarna och Shopify ingår i ett samarbete där Shopifys användare enkelt kan erbjuda Klarnas betallösningar till sina kunder. Foto: Jacob Olin Karlsson

Enligt recensionssajten Trustpilot har en betydande andel svenskar som handlat på bluffsajterna som Dcase har sammanställt, betalat genom Klarna och ifrågasatt deras samarbeten. Till de hundratals svenskar som Dcase nått ut till, ställdes frågan hur stor roll Klarna hade i beslutet att handla från sajten och om de upplevde att Klarna var behjälpliga i ärendet.

Läs del två för att ta reda på svaren och få höra de drabbades berättelser.

Dcase försöker nå Klarna för en intervju.


Daniel Jonsson

David Lindström

Jacob Olin Karlsson

Albin Sjöberg