På den svarta arbetsmarknaden blir många utsatta för hot och trakasserier. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Alina är i 20-årsåldern och är papperslös i Sverige, det innebär att hon gömmer sig här. Hon har jobbat svart sen tonåren och haft en del olika arbeten på den svarta arbetsmarknaden.

Hon började jobba i städbranschen när hon var i de yngre tonåren och har sedan dess fortsatt att jobba svart. Hon upplevde att hon inte hade något annat val.

Alina kom till Sverige med sin familj när hon var liten. Redan då var det svårt att få ett uppehållstillstånd. 

– Min familj kommer från ett fattigt land i östra Asien där det inte pågår ett krig och därför är det svårt att få stanna kvar, då väljer man att bosätta sig här svart, säger hon.

Alina ansökte om asyl i Sverige 2017 och fick avslag. Hon valde då att stanna kvar och gömma sig. Hon stod utan uppehållstillstånd och dagsersättning.

– Jag fick avslag från Migrationsverket när jag började gymnasiet, då jag lämnade inte landet. Jag stannade kvar för att jag fick prata med en advokat om Migrationsverket och Skatteverket som hade kontroll över skolan. Men det hade dem inte, så de skulle inte hitta mig även fast jag gick på skolan. Det var då min familj bestämde sig för att stanna här i Sverige och inte åka tillbaka. Jag var rädd, berättar hon.

Hon upplever att hon ofta blivit utnyttjad på sina arbetsplatser.

– Jag hade ändå jobbat där i över ett år och fått fast anställning. Om man blir sjuk så får man sjukpenning. De betalade mig inte det. När jag sa emot svarade mina arbetsgivare bara “Du vet att jag låter dig jobba svart.”Jag bara fortsatte jobba utan att ifrågasätta, säger hon.

Alina anser ändå att det går att se på svartarbeten på två olika sätt. Det ena sättet menar hon att arbetsgivarna utnyttjar papperslösa samtidigt som de hjälper dem svartarbetande genom att ge dem jobb och inkomst.

“De hotade mig med att dom skulle kunna ‘göra vad som helst’ mot mig.”

Alina

Det fanns mycket dåliga arbetsvillkor på Alinas tidigare arbetsplats. Hon kunde jobba långa timmar, ibland upp till 13 timmar om dagen utan rast. Allt detta till en väldigt liten lön.

– Jag tog ansvar för allt i restaurangen men ändå så klagade de på mig och min arbetsinsats. De hotade mig även med att dem skulle kunna “göra vad som helst” mot mig om jag inte jobbade bra för dem, jag var inte trygg där, säger hon.

Alina förklarar att ett av alla missförhållandena på hennes tidigare arbetsplats var att om man hade ett arbetstillstånd så hade du rätt till 25 dagars betald semester. På restaurangen gav chefen de anställda med arbetstillstånd semester men utan semesterersättning. 

Chefen gav semesterersättning till de anställda för att Skatteverket skulle se att de har fått en betalning, därefter fick de anställda skicka tillbaka pengarna till chefen.

Alina och hennes föräldrar jobbade under en period svart på samma ställe. Hon berättar för oss att hon ibland blev tvingad till saker hon inte ville göra.

Hennes chefer kunde hota henne genom att säga “Du vet att dina föräldrar också jobbar här”, hon förklarar att detta gjorde att hon kände en extrem press.

Hon jobbade ungefär två år på den här arbetsplatsen innan hon kände att hon blev tvungen att byta jobb. Alina berättar att hon var tvungen att ta hand om hela restaurangen mot hennes vilja. 

– Det blev för mycket stress, för att cheferna ville att jag skulle göra allt. Jag hade ansvar för alla beställningar, fixade schemat, och om någon var sjuk var det mitt ansvar att hitta någon annan som kunde ta deras pass, säger hon.

Alina berättar att hon kunde få lägre lön, trots att hon kommit överens med chefen att hon inte skulle äta lunch på restaurangen.

– Även om jag inte åt restaurang maten på jobbet så valde de ändå att dra pengarna av lönen för det. 

Oftast jobbade hon obekväma tider utan att få någon ersättning för det. 

– Jag visste att alla andra ansvariga på alla andra ställen fick OB-tillägg när de jobbade helger och jobbar efter kl 18. Men mina chefer utnyttjade mig helt enkelt, säger hon. 

När Alina bytte jobb, började hon jobba svart på en annan restaurang som en kompis rekommenderade.

Hon upplevde att hennes nya arbetsplats var betydligt bättre än den tidigare. Här var många av de andra anställda från hemlandet, vilket hon kände en trygghet i.

På både sin gamla och nuvarande arbetsplats använder sig Alina av en falsk identitet. Det gör även hennes föräldrar. Hon förklarar att detta beror på att hon gömmer sig i Sverige.

– Personer lånar ut sin identitet till bankkort. Man får mer lön utbetald på det sättet, för att det betalas en form av “hyra” till kortinnehavaren. Vissa får lön i kontanter men nuförtiden är de flesta ställena kontantfria vilket gör den situationen svårare, säger hon.

Alina och Naser berättar att på vissa arbetsplatser kan den som jobbar svart låna någon annans bankkort. Chefen som i detta läget vet om svart arbetarens situation och betalar ut mer pengar i lön, för att den personen vet att den svart anställda kommer att behöva betala en form av hyra till den som lånar ut sitt bankkort.

Denna hyra ligger oftast på ungefär 1500-3000 kronor i månaden, enligt Alina.

“Alla försöker bara att överleva”

Alina

I nuläget är Alinas situation mycket svår. Hon är papperslös och utan de tryggheter som medföljer ett vitt jobb. 

– Alla försöker bara att överleva och i det här fallet är det bara jag som jobbar svart på mitt nuvarande jobb. De andra har enbart arbetstillstånd, säger hon.

Alina berättar att hon riskerar sitt liv genom att arbeta på det här sättet. Om något händer henne på jobbet så kommer ingen kunna göra något åt saken. Hon förklarar att i en sån här situation är det inte bara de anställda som är rädda, även cheferna är oroliga att dem ska rapporteras till Skatteverket.

– Man är rädd varje dag att någon från Skatteverket ska komma och “checka” restaurangen, säger hon.

Alinas kompis blev utvisad till sitt hemland för att hon blev påkommen med att arbeta svart.

Denna bekanta var i samma situation som Alina befinner sig i idag. Papperslös och med jobb på den svarta arbetsmarknaden.

– Jag har en bekant som blev hittad, hon jobbade på en restaurang och hon skulle få pengarna i handen. Sedan kom skattekontroll och kollade hennes identitet och därefter fick hon åka tillbaka till hemlandet. Restaurangen fick betala böter och de blev tvungna att stänga, berättar hon.

I nästa del får myndigheterna berätta hur de arbetar mot den svarta arbetsmarknaden.

(Alina heter egentligen något annat.)

För dig som jobbar svart – En utsatt position

  • Du får inte sjukersättning och semesterersättning från arbetsgivaren.
  • Du får inte rätt sjukpenning eller föräldrapenning.
  • Du får inte något anställningsavtal och kan därför bli lurad på lönen.
  • Du får ingen a-kassa om du skulle bli arbetslös.
  • Du får inga betyg eller referenser som du kan visa upp när du söker ett annat arbete.
  • Du är inte försäkrad eftersom företagets försäkringar inte gäller den som inte är anställd. Händer en olycka och du skadar dig själv, någon annan eller råkar ta sönder något när du arbetar är det svårt att få ut försäkringsersättning. 
  • Du får lägre pension eftersom inkomsten från svartjobb inte registreras som pensionsgrundande inkomst.
  • Du får svårt att hyra lägenhet eller låna pengar eftersom du inte kan visa upp att du har eller har haft en inkomst.
  • Du kan hamna hos Kronofogden om du har fått skatteskulder som du inte har råd att betala. Om du arbetar svart kan du bli skyldig att i efterhand betala skatt för inkomst du har fått så långt som fem år bakåt i tiden. Du får även betala en straffavgift. Eftersom skulderna syns i Kronofogdens och Skatteverkets register kan det bli svårt att få lån, mobilabonnemang, hyresrätt med mera.
  • Du kan få böter eller i värsta fall hamna i fängelse eftersom det är olagligt att jobba svart. Det kan bli svårare att få arbete eftersom arbetsgivaren kan begära in utdrag från belastningsregistret. Det kan även påverka dina möjligheter att starta företag eller få pass.

Hämtat från skatteverket

Text: Anna Lindblom, Faith Anyango och Saga Dillner.