Tiden är kommen då Grönborgs stora lokaler ska få ett nytt liv. En storslagen satsning som ska ge hela regionen en mötesplats, och Mittuniversitetets studenter nya fräscha lokaler att driva sin kårverksamhet i. Förhoppningarna på en blomstrande restaurangverksamhet i Grönborgs lokaler var stora, men den storslagna satsningen visar sig vara alltför ambitiös.

Det är den 16 november 2016 och Skifus storslagna satsning i Grönborg invigs med pompa och ståt. Flera hundra personer minglar under glastaket i de nybyggda lokalerna. Kändisar och lokala pampar har bjudits in och det serveras snittar och bjuds på underhållning. Kommunalrådet Peder Björk och landshövding Gunnar Holmgren klipper bandet som visar att Sundsvalls nya kreativa centrum nu officiellt är invigt.

Lokalerna som en gång i tiden huserade ett bryggeri har renoverats för över 100 miljoner kronor. Här ska hela regionens företagare, forskare och studenter få en mötesplats. 

Redan under sensommaren hade studenterna öppnat sin restaurang i byggnaden med 16 heltidsanställda, och planen var att 2000 gäster skulle strömma genom lokalerna varje vecka. Men lyckan blev inte långvarig.

Det visade sig direkt att satsningen varit alltför ambitiös. Premisserna för verksamheten var helt nya, tidigare drevs kårhuset nästan helt ideellt men nu hade en del av verksamheten professionaliserats, och oerfarna studenter hade gett sig in i en bransch där även erfarna krögare har svårt att överleva. Anders Larsson satt med i SSK:s styrelse innan beslutet togs för hur verksamheten skulle bedrivas på Grönborg och säger att på hans tid var styrelsen överens om att en professionalisering inte var en bra väg att gå. Man hade sett att andra kårhus i Sverige som gjorde det inte hade lyckats.

– Jag tror att det fanns en olycklig kombo där av att kårhusstyrelsen, mycket i kombination med Skifu, kom fram till att det var en bra idé att kårhuset drev en restaurang för hela huset,  inte bara för studenterna. Det var ingen bra idé att en studentorganisation som ägare till ett aktiebolag skulle driva en kommersiell krogverksamhet. Det var en idiotisk tanke,  säger han.

Men den nya situationen var ett faktum och SSK kämpade hårt för att finna en ny kurs som kunde ta dem ut ur stormen. 

Tidigare ordförande i studentkåren, Joachim Sjövall, anställdes i stället som extern VD för bolaget i början av 2017. Han säger att studenterna flyttade in i ett Grönborgs som inte var färdigt och att kundunderlaget saknades.

– Det säger sig nästan själv, det var som ett svart hål som slukade medel, säger han.

Trots en företagsrekonstruktion fortsätter bolaget att dra på sig stora minusresultat under det kommande året.  I början av maj 2018 tar styrelsen beslut att något åter igen måste göras och Joachim Sjövall får avgå som VD. Istället anställer SSK AB, den som vi hädanefter kommer att kalla för krögaren, som restaurangchef och extern VD för bolaget.

Skifus flagga vajar på Grönborgs tak.

Studenterna hoppas på en räddning

Studenternas förhoppning är att det nu ska bli ordning på ekonomin så att deras kårhus kan räddas. Krögaren har vid tillfället mer än 25 års erfarenhet i branschen bakom sig, och studenterna litar därför på att hon har rätt kunskaper om hur man driver en restaurang. Men vad inte studenterna vet när de anställer henne är att hon har två konkurser och två tingsrättsdomar i bagaget. 

Krögaren verkar vid den här tiden ha en tät kontakt med Skifus tidigare VD. 

– Hon hade väldigt mycket kontakt med den tidigare VD:n via sms och telefon, säger Caroline Wendle, som var vice ordförande i SSK under den senare halvan av 2018. 

Flera studenter berättar för oss att de misstänkte att alla affärer som försiggick på Grönborg inte var helt ärliga. En källa vittnar om att det fanns ett avtal med Skifu om att det var “okej” för SSK att ligga efter med hyrorna, trots att bolaget hade stora skulder till sin hyresvärd. 

Ett räddningspaket som föreslogs av Skifus tidigare VD, var att Skifu skulle köpa alla möbler och inventarier av SSK för att kårbolaget skulle få in pengar i kassan. Enligt en internrapport som vi har tagit del av, undertecknades en utbetalning till SSK på närmare en halv miljon kronor av den tidigare VD:n. Men utbetalningen stoppades av en av Skifus ekonomer som sett att det fanns obetalda hyror som först måste betalas. Hyrorna kvittades mot inventarierna och utbetalningen till SSK blev då en tredjedel av den tänkta summan. Detta skedde strax efter att krögaren tillträtt sin post som VD för SSK, och var det första räddningspaketet av flera från Skifus tidigare VD. 

Skifus tidigare VD hänvisar till Skifu, som i sin tur inte vill kommentera på grund av en pågående polisutredning.

En eftermiddag i slutet av maj, tre veckor efter att krögaren tillträtt som VD, gav hon sig ut på en shoppingrunda i city. I bokföringen som vi har fått tillgång till kan vi se att hon har handlat kläder i flera olika butiker i centrala Sundsvall den här dagen. Under en och en halv timme gjorde hon inköp för över 8 000 kronor.

På kvitton står det att plaggen som handlats är arbetskläder, men den redovisningskonsult vi har talat med är tveksam till att det stämmer. Likaså en student som arbetade i baren under den här tiden säger att de arbetade i enkla T-shirts med kårens logga på, och inte i dyra märkeskläder från lokala butiker. De kläder som har inhandlats är i olika färger och av olika karaktär, och de har inte inhandlats i butiker där man vanligtvis köper arbetskläder.

När vi visar verifikaten för Tobias Schelin och Caroline Wendle reagerar de med förvåning.

– Varför skulle hon ha köpt något där? Det här är inget som är arbetskläder. Hon har gått och handlat det första hon gjorde som VD, säger Caroline Wendle.

Strukturen i bokföringen tyder på att det har varit oordning och att krögaren som skötte in- och utbetalningar inte hade varken den tid eller den kunskap som krävdes för att klara av arbetet. Summor på tusentals kronor har använts till inköp som är svåra att rättfärdiga när bolaget i det här läget befann sig på kraftigt obestånd.

I dokumenten kan vi också se att det har tankats drivmedel för i snitt 500 kronor i månaden. SSK hade ingen egen bil, det var enligt Tobias Schelin, dåvarande ordförande i SSK AB, krögarens privata bil som användes för utkörningar av mat och vissa inköp. Skatteverkets regler säger att om man använder privat bil i tjänsten ska man skriva reseräkningar för de sträckor man kör, och inte lägga in kvitton på drivmedel i bokföringen som krögaren frekvent har gjort. Restaurangen körde ibland ut catering, men att de skulle ha haft de kostnaderna för utkörningar har Tobias Schelin svårt att tro.

Vi har erbjudit krögaren flera chanser att bemöta våra påståenden men hon har valt att inte medverka i artiklarna.

Charlotta bläddrar i bokföringsmaterialet som transporterats till kronofogden i Gävle dit vi tar oss för att gå igenom pärmarna.

– Det kanske inte rör sig om så stora summor att det skulle ha räddat ekonomin, men det finns mycket annat man hade kunnat göra med pengarna, säger Tobias Schelin om de tveksamma inköpen.

Vid den här tiden är det stora dilemmat för SSK AB kontrollbalansräkningen. Caroline Wendle tillträdde som vice ordförande i studentkårens styrelse i april 2018 och att bolaget hade det tufft och riskerade att gå i konkurs var inget nytt säger hon.

Caroline Wendle och Tobias Schelin blickar framåt medan de promenerar genom Sundsvalls stad.

–  Vi insåg direkt att vi behövde göra en kontrollbalansräkning eftersom aktiekapitalet var förbrukat. Vi satt och jobbade hela våren, sommaren och hösten för att få ordning på det, säger hon.

En räddningsplan växte nu fram. Det var en plan som i efterhand skulle visa sig bli en katastrof för Sundsvalls studenter och studentkår.  

Läs del 4 – Räddningspaketet som slutade i fiasko

Mikael Grundén

Charlotta Hagberg Widell

Sophia Vestrin