Hon hade sin framtid uttänkt, men barndomsdrömmarna försvann med åren. 

Esther är idag sjukpensionär och går på daglig verksamhet – där tjänar hon 60 kronor per dag.  

– Jag har blivit så knäckt och kränkt av det här, och känt mig så himla värdelös, säger Esther. 

”Jag känner mig så instängd, det känns inte alls bra”, säger Esther.

Esther är utbildad undersköterska och har en påbörjad utbildning som sjuksköterska. Men inget blev som hon tänkt sig. Barndomsdrömmarna gick i kras och livet tog en rejäl u-sväng.

– Jag ville bli barnmorska. Det var ju mitt drömjobb, säger hon.

Vi träffar Esther i en kommun i norra Sverige. Det är fredagsförmiddag och de kalla vindarna från norr är påtagliga. Ännu är det inte sommar här.

Inne på kafét är det fullsatt och mitt i fikaruschen urskiljer vi Esther bärandes på en bunt papper, som består av allt från praktikavtal till universitetsbetyg.

Esther är trebarnsmamma och har levt ett helt vanligt liv. Idag är hon sjukpensionär och går på daglig verksamhet. 

– Jag känner mig väldigt malplacerad på daglig verksamhet, jag har alltid klarat mig själv, säger hon. 

Hon har tidigare hoppat runt på flera kommunala arbetsplatser. Esther har bland annat stått i kök, jobbat inom vården och varit volontär på en ideell verksamhet. Men dessa praktikplatser har aldrig blivit en anställning. 

– Jag försökte verkligen göra allt jag kunde och sen dög jag ändå inte till att få ett jobb, säger hon.

Hennes situation har inte bara medfört konsekvenser för hennes självförtroende, utan även ekonomiskt. Nar barnen flyttade hemifrån kände hon sig tvungen att sälja huset som hon vid millenieskiftet köpte billigt. I samband med deras flytt förlorade hon bostadsbidraget. Idag bor hon i en billig hyresrätt.

– Jag känner mig så instängd och ensam, men jag har inte råd med något annat, säger Esther.

Vad är bostadsbidrag och bostadstillägg?

Försäkringskassan kan ge bostadsbidrag om du har barn under 18 år i hushållet.

Bostadstillägg kan man få om man har aktivitetsstöd eller sjukersättning. Bidraget baseras på hur stor inkomst man har och hur mycket man betalar för sin bostad.

Källa: Försäkringskassan


Vid 42 års ålder fick Esther diagnoserna ADHD och autism – det är tretton år sedan. Esther kände sig befriad när hon fick diagnosen på papper. Hon förväntade sig att hon skulle få större förståelse på arbetsplatserna – men den negativa spiralen fortsatte. 

– När det kommer till kritan upplever jag med arbetsgivare att när det blir dags betala ut lön för en, då backar de ur. Det känns som att de vill ha folk som gör jobbet gratis eller med lönebidrag.

Esther berättar att hon har utfört arbete som ordinarie personal inte hunnit med. Hon finner det underligt att både Arbetsförmedlingen och kommunen tillåtit det. Hon tror att hennes diagnos har satt stopp för en eventuell anställning.

– Det kan ju vara så att om man har autism och de svårigheterna, då vill de inte anställa en. Utan det går bra så länge man praktiserar, säger Esther.

Esther heter egentligen något annat.


Har du känt dig utnyttjad på din praktikplats och har en funktionsnedsättning? Eller vet du något mer som kan vara relevant? Hör av dig till oss!

Mail: lindstrom.dcase@gmail.com

Maja Finn

Lova Lindström

Joakim Linder-Aronson